Lochem volgend jaar vrij van onbeveiligde overwegen

Nieuws

10 december 2020

Alle acht onbeveiligde overwegen in de gemeente Lochem verdwijnen. Op 8 december tekenden we daarvoor de realisatieovereenkomst. Eind 2021 is de gemeente Lochem vrij van dit soort overwegen.

Acht overwegen

In de gemeente Lochem zijn nu acht niet actief beveiligde overwegen (NABO). Deze heft ProRail allemaal op of we beveiligen ze. Vlakbij Almen sluiten we een van de overwegen en vervangen we die door een tunnel voor langzaam verkeer. 

De aan te pakken overwegen bevinden zich op drie afzonderlijke spoorlijnen (Zutphen-Hengelo, Zutphen-Winterswijk, Zutphen-Deventer). In de aanpak van de overwegen werken de gemeente en ProRail slagvaardig samen.

‘Mooi voor onze inwoners’

Wethouder Eric-Jan de Haan: “Ik ben blij dat we nu op korte termijn potentieel zeer gevaarlijke onbeveiligde spoorwegovergangen sluiten en dat er aan de Hulzerdijk een alternatief komt. De ondertunneling is natuurlijk ontzettend mooi voor onze inwoners.”

We hopen dat steeds meer gemeenten dit voorbeeld volgen: samen een goed plan maken.

Dorothé Wennekendonk regiodirecteur bij ProRail

‘Sprong in de spoorwegveiligheid’

Dorothé Wennekendonk, regiodirecteur bij ProRail, vindt het een belangrijk resultaat: ‘We willen van alle onbeveiligde overwegen af. Dat we in Lochem nu acht NABO’s tegelijk met elkaar aanpakken is een sprong in de spoorwegveiligheid van dit gebied. We hopen dat steeds meer gemeenten dit voorbeeld volgen: samen een goed plan maken en zo investeren in de veiligheid van je inwoners.”

Planning aanpak overwegen

Afgelopen zomer is de NABO aan de Kleine Teenkweg al opgeheven. In het eerste kwartaal van 2021 volgen er nog eens vijf. De overige twee, aan de Hulzerdijk, zijn in het derde kwartaal van 2021 aan de beurt. De een wordt beveiligd met spoorbomen, lichtsignalen en bellen en de andere wordt ondertunneld voor voetgangers, fietsers en paarden.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers