Maatregelen bij Schipholtunnel na overmatige dieseluitstoot

Nieuws

20 januari 2023

ProRail gaat maatregelen nemen bij werkzaamheden in de Schipholtunnel, nadat NS-medewerkers fysieke klachten hebben gekregen, mogelijk als gevolg van vrijgekomen dieseldampen. In totaal gaat het om negentien medewerkers. Ze hebben variërende klachten – het gaat onder andere om hoofdpijn, misselijkheid en geïrriteerde luchtwegen. Voor zover bekend zijn er geen reizigers met klachten.

Werkzaamheden

In het weekend van 14 en 15 januari vonden werkzaamheden plaats in het kader van het project Groot Onderhoud Schiphol. Bij deze werkzaamheden is gebruik gemaakt van materieel dat diesel als brandstof gebruikt, zoals diesellocomotieven. Dat is nodig omdat de bovenleiding, in verband met de veiligheid van het uitvoerende personeel, spanningsloos is. De uitstoot van dieselmaterieel kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid en ademhalingsproblemen.

Veiligheid op één 

ProRail werkt al jaren in de Schipholtunnel, en daarbij wordt regelmatig materieel ingezet dat gebruik maakt van diesel. Tijdens werkzaamheden nemen we voorzorgsmaatregelen die ervoor moeten zorgen dat iedereen veilig kan werken en niemand last krijgt van dieseluitstoot. Dat hebben we ook in het weekend van 14 en 15 januari gedaan. We beperken de uitstoot, voeren constant schone lucht aan, blazen oude lucht weg en monitoren de luchtkwaliteit.  

Toch zijn deze voorzorgsmaatregelen afgelopen weekend niet voldoende gebleken. Dieseluitstoot in de tunnel is terechtgekomen op Schiphol Plaza, waar medewerkers van NS er last van hebben gekregen. We onderzoeken hoe dit exact is gebeurd, maar onze voorlopige aanname is dat het zware dieselmaterieel, dat door het station reed, de oorzaak is.  

Geen kritieke grenswaarde overschreden 

Tijdens de werkzaamheden hebben we de luchtkwaliteit op verschillende locaties in de tunnel en op de perrons gemonitord. Tijdens die metingen zijn geen overschrijdingen van de grenswaarden gemeten.  

Bij eerdere werkzaamheden, eind 2022, hebben we de luchtkwaliteit ook gemonitord en ook toen zijn er geen grenswaarden op station Schiphol Airport overschreden. Wel is er toen een overschrijding gemeten bij de uitgang van de Schipholtunnel. Die plek is niet publiek toegankelijk.  

Toekomstige werkzaamheden 

ProRail vindt het belangrijk dat er een veilige omgeving wordt gecreëerd tijdens werkzaamheden, voor zowel personeel dat de werkzaamheden uitvoert, als voor reizigers en personeel dat in de buurt van de werkzaamheden komt. Zoals het luchtvaartpersoneel.

In 2023 staan nog regelmatig werkzaamheden in de Schipholtunnel gepland. Bij toekomstige werkzaamheden doen we aanpassingen om eenzelfde situatie te voorkomen. We kijken daarvoor onder meer naar het gebruik van HVO-brandstof - die de uitstoot moet verminderen - , het maken van logistieke aanpassingen en het gebruik van roetfilters waar dat mogelijk is.

Groot onderhoud

ProRail werkt aan een blijvende goede verbinding van en naar Schiphol. Hiervoor is intensief onderhoud nodig. In de periode 2022-2028 vinden er grootschalige vernieuwingswerkzaamheden plaats op Schiphol tussen Riekerpolder, Schiphol en Hoofddorp opstelterrein.

Lees meer over dit project Lees meer over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers