Man van het verbinden: hoofduitvoerder André Steketee

Nieuws

11 februari 2021

Onlangs is André Steketee als hoofduitvoerder op het stationsproject begonnen. Nieuwkomer bij Strukton, maar geen nieuwkomer in het vak. Hij begon zijn loopbaan als timmerman en groeide door tot hoofduitvoerder. Met zijn jarenlange ervaring bij grote bouwbedrijven en mooie projecten heeft hij wel wat te brengen bij het project Groningen Spoorzone. We spraken met hem over zijn rol in het project en de uitdagingen en mijlpalen die hij denkt tegen te komen.

Hoofduitvoerder van een project, wat houdt dat in?

“Als hoofduitvoerder geef je niet alleen leiding op de bouwplaats” vertelt André. ”Je bent de spil tussen werkvoorbereiding, uitvoering én opdrachtgever. Ik noem mezelf ook wel de man van het verbinden. Dat de sfeer op een project goed is vind ik het allerbelangrijkste. Ik stel elke dag wel een keer de vraag aan mijn collega’s of we al gelachen hebben vandaag. Daarnaast zorg ik voor structuur binnen de organisatie van de bouwplaats. Vanuit de overtuiging dat een ieder zijn eigen rol pakt. Wie ben ik om een uitvoerder tegen te spreken? Hij weet net als ik wat hij moet doen en daar kunnen we elkaar in helpen.”

Je bent net bij het project, wat vind je ervan?

“Het is een heel dynamisch project, met een paar mooie bouwkuipen om aan te leggen. We bouwen onder en naast een prachtig stationsgebouw en hebben daarbij rekening te houden met de doorstroom van reizigers, rijdende treinen en woningen in de omgeving. Dat we, naast dat we nieuwe tunnels bouwen, ook zorgen dat de historie behouden blijft met bijvoorbeeld de historische perronkappen ben ik nog niet vaak tegengekomen in mijn werk.

Het feit dat we het project Groningen Spoorzone bouwen met allerlei verschillende Strukton bedrijven maakt het voor mij ook bijzonder. Ik heb vaak gewerkt in samenwerkingsverbanden tussen verschillende aannemers, nu vallen we onder hetzelfde bedrijf. Elk bedrijfsonderdeel heeft wel een rol, hoe mooi is dat?“

Ik stel elke dag wel een keer de vraag aan mijn collega’s of we al gelachen hebben vandaag.

Andre Steketee hoofduitvoerder Strukton

Welke uitdaging zie je in het project?

“Het betonwerk in de kuip van de voetgangerspassage vind ik wel uitdagend. Het is een ingewikkeld stukje vakwerk dat we gaan bouwen. Niet het standaard recht toe recht aan, maar diverse hoeken en met een grote uitdaging. We gaan namelijk het beton direct in de juiste definitieve kleur storten. Het moet dus in één keer goed, want even snel bijwerken gaat niet echt lukken. Dat zie je altijd terug. Ik zie dat niet als een probleem, wel als een mooie uitdaging.”

Naar welke mijlpaal in het project kijk jij het meest uit?

Voor mij is dat toch wel het moment dat de bouwkuip leeggepompt gaat worden. Na de bouw van de diepwanden gaan we ontgraven, komt de bouwkuip vol te staan met water en brengen we onderwaterbeton aan. Als het moment komt dat het water weggepompt wordt vind ik het spannend; hoe ziet de betonvloer eruit? De duikers die het onderwaterbeton aanbrengen zien maar weinig onder water en doen veel op gevoel. Gelukkig zijn ze daarin gespecialiseerd en gaat het meestal goed. Dat moment dat de kuip droog staat, dat vind ik het mooist."

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers