Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Meer fietsparkeerplekken bij Leiden Lammenschans

Nieuws

17 november 2020

Met de fiets naar station Leiden Lammenschans betekent altijd zoeken naar een vrij plekje. Het aantal fietsrekken is niet genoeg voor de vele fietsers die hier op de trein stappen, zelfs niet in coronatijd. ProRail, gemeente Leiden en provincie Zuid-Holland gaan daarom het aantal plekken flink uitbreiden naar bijna 1500. Het voorlopig ontwerp voor deze uitbreiding is klaar en wordt nu voorgelegd aan bewoners en reizigers.

Tekort

Het fietsgebruik in Leiden is hoger dan gemiddeld in Nederland en neemt toe. Bij station Leiden Lammenschans is het succes van het fietsgebruik zeer zichtbaar. Vaak zijn alle plekken bezet, voornamelijk op werkdagen. Fietsen staan daardoor vaak op plaatsen die daar niet voor zijn bedoeld. De toegang tot het station wordt daardoor soms geblokkeerd en het zorgt voor een rommelige aanblik van de stationsomgeving. Deze situatie nodigt niet uit om met de fiets naar het station te gaan.

Bijna verdubbeling

ProRail gaat in samenwerking met gemeente Leiden en met steun van de provincie Zuid-Holland het aantal fietsparkeerplekken in de openbare ruimte uitbreiden naar bijna 1500 fietsenrekken. Dit is bijna een verdubbeling van het huidige aantal plekken. Samen met de stallingsruimte in de overdekte stalling geeft dit meer dan voldoende capaciteit voor de toekomst, wat aansluit bij de prognoses voor de reizigersgroei in het jaar 2030.

  • Ontwerp voor nieuwe fietsparkeerplaatsen bij Leiden Lammenschans
    Ontwerp voor nieuwe fietsparkeerplaatsen bij Leiden Lammenschans
  • Ontwerp voor nieuwe fietsparkeerplaatsen bij Leiden Lammenschans
    Ontwerp voor nieuwe fietsparkeerplaatsen bij Leiden Lammenschans

Ontwerp

Samen met gemeente Leiden hebben we gewerkt aan een ontwerp dat past in de omgeving. We hebben rekening gehouden met de status van beschermd stadsgezicht en de structuur van het oorspronkelijke gebied. Ook hebben we gekeken naar behoud van waardevolle bomen, groene aankleding en herstel van de eenheid van het plein. Op basis van de looproutes van reizigers en bewoners, komen twee helder vormgegeven cirkels op het plein. Binnen deze cirkels worden de fietsenrekken geplaatst.

Meedenken

Nu het voorlopige ontwerp klaar is, nodigen we gebruikers van de fietsenstalling uit hun mening te geven over het ontwerp. Zij weten immers als geen ander hoe de fietsenstalling gebruikt wordt. De basisinrichting van de stalling is daarbij het uitgangspunt, maar mensen kunnen bijvoorbeeld hun ervaringen ter plaatse delen of ideeën geven over de detailinrichting. Zoals de aankleding van het plein in de vorm van meubilair, de gewenste informatievoorziening, of bijvoorbeeld een voorkeur voor bepaalde planten in de groenstroken. Tot en met 10 december kunnen mensen meedenken via Doemee.Leiden.nl.

Verplaatsen hellingbaan en trap

Naast de uitbreiding van het aantal fietsparkeerplaatsen gaan we op station Leiden Lammenschans nog een project realiseren: de verplaatsing van de hellingbaan en de trap naar het perron. We willen ervoor zorgen dat de perrons goed toegankelijk zijn voor iedereen, zodat iedereen zelfstandig met de trein kan reizen. De huidige hellingbaan is te steil en voldoet niet, daarom komt er een volledig nieuwe hellingbaan. De planning voor dit project wordt op dit moment uitgewerkt. Zodra die bekend is, informeren we de omgeving hierover.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers