Metamorfose station RAI voltooid

Nieuws

20 mei 2020

Het vernieuwde stationscomplex Amsterdam RAI is vanaf deze week eindelijk helemaal zichtbaar voor reizigers en publiek. Na de opening van de fietsenstalling in maart van dit jaar, is de metamorfose compleet. Het belangrijke OV-knooppunt is nu ook verder uitgebreid met een ruime, transparante en integrale stationshal voor metro en trein, zodat de reiziger gemakkelijk en snel kan switchen tussen de diverse vervoersmiddelen.

Licht en gastvrij

Er arriveren hier steeds meer reizigers, vaak als eenmalig bezoeker, die behoefte hebben aan visueel overzicht en oriëntatie. Denk aan beursbezoekers van de RAI, maar ook aan het groeiende internationale zakenpubliek, te gast in de stad en op zoek naar hotels aan deze kop van de Zuidas. Op dit moment maken reizigers alleen gebruik van het station voor noodzakelijke reizen maar het nieuwe station is er klaar voor als er weer gereisd mag worden. Het nieuwe station is, door het gebruik van veel glas, uitnodigend: open, licht en vooral gastvrij. Het station heeft nu de uitstraling gekregen die aansluit bij de ambitie van OV-knopen aan de zuidkant van Amsterdam.

Theater van het reizen

In de ruime stationshal die nu meer dan twee keer zo groot is als de oorspronkelijke komt het kunstwerk van het kunstenaarsplatform Polly’s Pictureshow nu eindelijk pas echt goed tot haar recht.  Het siert de centrale wand van de hal met als thema ‘het theater van het reizen’. De reizigers die er passeren maken er onderdeel van uit, als figuranten in het ruimtelijke en theatrale decor.

Kleurrijke fietsenstalling

De fietsenstalling is integraal onderdeel van de hal en biedt plaats aan ruim 1800 fietsen en 60 OV-fietsen. De stalling is gemoderniseerd en uitgebreid met een glazen serre. Ze heeft een directe en comfortabele verbinding gekregen met de stationshal. Als je eenmaal binnen bent in het kleurrijke interieur, blijf je verder droog en uit de wind. De stalling is bewaakt en voor de eerste 24 uur gratis.

De renovatie en uitbreiding is uitgevoerd door Metro en Tram, onderdeel van de Gemeente Amsterdam, in opdracht van de Vervoerregio Amsterdam, ProRail en NS. In de voorbereiding en de uitvoering is de gemeente ondersteund door het ingenieursbureau Movares, tevens de architect van het ontwerp. De aannemer J.P. van Eesteren heeft de renovatie en uitbreiding gerealiseerd in samenwerking met Strukton die verantwoordelijk was voor de installaties. Tijdens de werkzaamheden bleef het OV Knooppunt steeds open voor reizigers en publiek wat een flinke uitdaging was met de bijna 29.000 reizigers per dag. 

Foto: Rindert van den Toren Architectuur Fotografie
Foto: Rindert van den Toren Architectuur Fotografie

Onze verwachting is dat reizigers, als ze straks weer vaker naar hun werk mogen zodra de corona maatregelen versoepeld worden, met veel plezier gebruik gaan maken van de fietsenstalling en de nieuwe metro/trein hal. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers