Mijlpaal: 500.000 fietsparkeerplaatsen bij stations

Nieuws

21 november 2019

Precies twintig jaar nadat de Rijksoverheid geld vrijmaakte voor de uitbreiding en upgrade van fietsenstallingen, hebben we de mijlpaal bereikt van een half miljoen fietsparkeerplaatsen bij stations. Mede dankzij een goede samenwerking tussen het Rijk, NS en ProRail. Zij spraken vandaag over de toekomst van het fietsparkeren op een Fietsparkeercongres in Utrecht.

Tweehonderd beleidsmakers

Minister Stientje van Veldhoven markeerde de mijlpaal vandaag in haar speech op het congres. Daar was ze samen met zo'n tweehonderd beleidsmakers bijeen om met elkaar kennis te delen over innovaties in het fietsparkeren. De dag startte met een excursie langs onder meer de grootste fietsenstalling ter wereld, de Stationspleinstalling. 

Archiefbeeld van mijlpaal
Archiefbeeld van mijlpaal

Uitdagingen en innovaties 

Innovatie-expert Frans Nauta gaf zijn visie op het fietsparkeren en stelde de vraag wat nodig is om echt te vernieuwen op een dossier waar zoveel partijen bij betrokken zijn. In workshops ging het over fietsparkeerbeleid, beïnvloeding van parkeergedrag, ontwerp en inrichting van stallingen en digitale fietsparkeersystemen. En in de afsluitende forumdiscussie met  minister Van Veldhoven, Roger van Boxtel (directeur NS), Lot van Hooijdonk (wethouder Utrecht) en Ans Rietstra (Directeur ProRail Projecten) werd besproken welke rol innovaties kunnen spelen in de oplossingen rondom het fietsparkeren. 

Fors verbeterd 

In de afgelopen twintig jaar is het aantal fietsenstallingen bij stations gestaag gegroeid, en de kwaliteit ervan fors verbeterd. De moderne stalling speelt in op de beleving van de reiziger en heeft meer ruimte dankzij meerdere verdiepingen. Ook zijn er nieuwe technieken zoals etagerekken en kun je je fiets sneller vinden dankzij een digitaal verwijssysteem. In-en uitchecken is een peulenschil geworden. Dat alles stimuleert het gebruik van de fiets. 

De fietsflat in Hengelo
De fietsflat in Hengelo

Fietsparkeren bij stations 

ProRail bouwde in nauwe samenwerking met het Rijk, de decentrale overheden en NS gemiddeld 25.000 fietsparkeerplaatsen per jaar.  Tientallen bewaakte stallingen zijn vernieuwd en uitgebreid, met bijvoorbeeld nieuwe verdiepingen  Zo is het totaal van 500.000 fietsparkeerplaatsen bereikt, en het einde is nog niet in zicht. Op 250 stations zijn voldoende plekken en zijn er 165 stations toegerust op de verwachte vraag van 2040  . Het totaal aantal stallingsplaatsen bij stations groeit de komende jaren, afhankelijk van beschikbare (co-)financiering, naar zo'n 650.000 in 2040. Gemeenten zijn hierbij een belangrijke financierings- en samenwerkingspartij. De schoonmaak en onderhoud van stallingen wordt ook door ProRail verzorgd; een schoon station met goede fietsvoorzieningen is immers een visitekaartje. 

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers