Is er plek voor mijn fiets bij het station?
Nieuws
Nederland. Het enige land met meer fietsen dan inwoners. Daar zijn we trots op, maar al die tweewielers moeten wel een plekje krijgen natuurlijk. Ook als je met de trein reist. Daarom is onlangs het 500.000ste fietsenrek bij het station geplaatst en kreeg station Utrecht Centraal, ons landelijke spoorknooppunt, de grootste fietsenstalling ter wereld. Om te zorgen dat jouw fiets ook een plekje heeft én je hem terug kunt vinden, investeren we fors in fietsvoorzieningen bij stations.
Voor ieder wat ‘wiels’
Ze verdienen allemaal een mooi en droog plekje, ook bij het station. Mark Loonen, rail system engineer bij ProRail, legt je in deze video uit welke veranderingen de fietsenstallingen zijn ondergaan om dit mogelijk te maken. Kijk je mee? Dan zie je meteen hoe mooi ‘de grootste’ is.
Gemak van deur tot deur
Voor de coronapandemie begon ongeveer de helft van de dagelijkse 1,3 miljoen treinreizigers zijn reis op de fiets. Eenmaal aangekomen op het station van bestemming reizen zij verder met bijvoorbeeld een OV-fiets, de bus of de benenwagen. En maar liefst 15 procent van die reizigers heeft een reservefiets op het station van bestemming, om zo het laatste gedeelte van de reis af te maken.
Supergroen
Om op een slimme manier meer ruimte voor de fiets te krijgen werken ProRail, NS Stations en overheden nauw samen. We willen jouw reis van deur tot deur graag makkelijker maken. Dat doen we door meer fietsenstallingen te maken en bestaande stallingen beter te benutten. Wist je dat reizen met de trein een van de meest duurzaamste vormen van vervoer is? Door het bouwen van 20.000 fietsenstallingen per jaar maken we duurzame mobiliteit mogelijk: voor nu en in de toekomst.
600.000 plekken
Sinds 2000 hebben we op bijna 400 stations de fietsenstallingen gemoderniseerd. Tientallen bewaakte stallingen zijn vernieuwd en uitgebreid met nieuwe verdiepingen of kelders. Het totaal aantal stallingsplaatsen bij stations is nu zo’n 500.000. Dat groeit de komende jaren, afhankelijk van de ontwikkelingen en financiering, naar zo'n 600.000 plaatsen in 2025. Gemeenten zijn hierbij een belangrijke samenwerkingspartij. Een station met goede fietsvoorzieningen is immers een visitekaartje.
Bijzondere fietsen
Weesfietsen, kratfietsen en bakfietsen; elke fietssoort vraagt om een andere oplossing. Weesfietsen die te lang niet opgehaald worden, worden door de stallingsbeheerder verwijderd. En fietsen met een kinderzitje of krat? Die passen niet in de standaardrekken. Daarom testen ProRail en NS Stations in vier fietsenstallingen met een fietsenrek dat geschikt is voor dit soort ‘licht afwijkende’ fietsen. Voor driewielers en grote bakfietsen testen we met speciale parkeervlakken.
Anderhalve meter
Deze video is voor de coronacrisis opgenomen, waardoor je beelden ziet waarop geen anderhalve meter wordt aangehouden. Voor meer informatie over het stallen van je fiets tijden de coronacrisis kun je terecht op de <a href=\"https://www.ns.nl/uitgelicht/corona/coronamaatregelen-fiets.html\">website van NS</a>. Meer informatie over fietsparkeren vind je op de pagina 'ruimte voor de fiets'.
Meer nieuws
-
Mijlpaal: 500.000 fietsparkeerplaatsen bij stations
21 november 2019
-
ProRail bouwt nieuwe fietsenstallingen bij station Gouda
17 oktober 2019
-
Verdubbeling aantal fietsparkeerplekken bij station Leiden Lammenschans
16 mei 2024