Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Problemen spoorbrug Gouda verholpen

Nieuws

24 februari 2021

Door een storing van de Hoge Gouwebrug bij Gouda reden er sinds woensdag 24 februari 15:00 uur veel minder treinen van en naar Gouda. Specialisten van de spooraannemer van ProRail deden onderzoek naar de oorzaak en probeerden de problemen te verhelpen. Dit lukte rond 22:30 uur, waarna treinen weer van de brug gebruik konden maken.

Trein- en vaarverkeer

De Hoge Gouwespoorbrug is een hefbrug over de Gouwe in Gouda. De brug stamt uit 1989 en heeft vier sporen. Woensdagmiddag rond 15:00 uur ging de brug in storing. Hierdoor werd het treinverkeer van en naar Gouda ernstig beperkt. Ook het vaarverkeer ondervond hinder van de storing.

Bediening

De storing zat hem in de bediening van de brug. Als de brugwachter de brug open of dicht wil doen moet hij of zij toestemming krijgen van de treindienstleider. Maar als de treindienstleider dit verzoek krijgt zag hij door de storing steeds het signaal dat er een defect zit in de grendel waarmee de brug bediend wordt.

Groen licht

Hierdoor was het technisch niet mogelijk om de brugwachter het groene licht te geven om de brug te bedienen. Dit systeem zit zo in elkaar vanwege de veiligheid: alleen als alle onderdelen werken kan de brug bediend en gebruikt worden. Maar omdat er woensdag juist in dit systeem een storing zat was er geen treinverkeer mogelijk en ondervond ook het vaarverkeer hinder. 

Relaiskasten

Specialisten van de spooraannemer van ProRail gingen ter plaatse om onderzoek te doen naar de oorzaak en het probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Zij controleerden verschillende onderdelen en de spanning in relaiskasten. Einde middag leek de storing even verholpen, maar de problemen keerden na enkele tests weer terug. 

22:30 uur

Onze storingsploegen werkten door. Het lukte hen uiteindelijk rond 22:30 uur om de problemen op te lossen, nadat verschillende onderdelen waren nagelopen, bijgewerkt en afgesteld. De treindienst kon weer worden gestart.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers