Monumentale boom moet wijken voor stationsverbetering Rotterdam Noord

Nieuws

11 mei 2020

Een monumentale, Canadese populier aan de noordkant van station Rotterdam Noord moet wijken voor de aanleg van een hellingbaan. Het laten staan van de boom zou zevenhonderdduizend euro kosten. Dat vinden gemeente en ProRail een onverantwoorde uitgave van gemeenschapsgeld. De gemeente heeft daarom een kapvergunning aangevraagd voor de populier.

ProRail bouwt een nieuwe lift aan de zuidkant van het station en een nieuwe hellingbaan aan de noordkant van het station, zodat het station straks voor iedereen toegankelijk is. In oktober vorig jaar stuitte onze aannemer bij de bouw van de lift op een dikke ‘balkenlaag’ in de grond. Hierdoor moest het werk op een andere manier worden uitgevoerd. Inmiddels weten we dat deze houten balkenlaag zich ook uitstrekt tot onder de andere kant van het station, waar de aannemer een hellingbaan aanlegt, met als gevolg dat de boom moet wijken.

Andere boom

Omdat het om een beeldbepalende boom gaat, zal ProRail als vervanging een ander, volwassen exemplaar planten als het werk klaar is. Hierrmee doen we recht aan de uitstraling van de boom die wordt gekapt. Over het soort en de exacte locatie winnen we advies in bij de gemeente en de Bomenridders Rotterdam. De boom komt ongeveer op dezelfde plaats.

Toegankelijkheid stations

Iedereen moet zelfstandig met de trein kunnen reizen, ook mensen met een functiebeperking. ProRail werkt hard aan een treinreis zonder obstakels. Dat gaat van gelijkvloerse perrons tot aan trapleuningen met braille-informatie, liften en hellingbanen. Lees meer over toegankelijkheid op stations.

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers