Natuurbrug De Mortelen geeft herten en ander wild de ruimte

Nieuws

Gepubliceerd op 7 februari 2020 - Laatste update: 16 augustus 2020 16:24 uur

Na twee jaar bouwen is de natuurbrug De Mortelen tussen Boxtel en Best klaar voor gebruik. ProRail draagt de brug, die de spoorlijn ’s-Hertogenbosch – Eindhoven overspant, over aan Brabants Landschap. Edelherten en ander wild in het hart van het Groene Woud krijgen hierdoor veel meer ruimte.

In dit gebied leven bovendien nog veel zeldzame dieren zoals dassen, kamsalamanders, hazelwormen en boomkikkers. De natuurbrug geeft dus een belangrijke ecologische impuls aan de natuurgebieden die nu met elkaar zijn verbonden.

Duurzame toekomst

Met het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO) leveren we een waardevolle bijdrage aan een duurzame toekomst voor mens en dier. Dit programma is een samenwerking tussen ProRail, het Rijk en de provincies en zorgt ervoor dat we natuurgebieden (weer) met elkaar verbinden. We leggen natuurbruggen en tunnels aan waarmee Het leefgebied voor dieren fors toeneemt.

Beheerder van de natuurbrug

Jan Baan, directeur van Brabants Landschap, legt uit waarom de natuurbrug zo welkom is: “Edelherten zorgen sinds drie jaar voor meer leven en variatie in dit gebied. Het is fantastisch dat hun leefgebied nu wordt uitgebreid naar de andere kant van het spoor.”

40 meter breed en 40 meter lang

In het voorjaar van 2019 zijn 28 liggers van ongeveer 40 meter lang geplaatst tussen de twee landhoofden van natuurbrug De Mortelen. Daarmee werden de twee natuurgebieden De Mortelen en De Scheeken direct met elkaar verbonden en konden we starten met de afrondende werkzaamheden. Het hele project heeft 10 miljoen euro gekost. Alle dieren kunnen nu al gebruik maken van de brug; de eerste sporen van reeën zijn al gevonden.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers