Nieuwe brugdelen voor Rijswijk

Nieuws

20 april 2020

Afgelopen weekend, 18 en 19 april 2020, stond in het teken van grote hijswerkzaamheden in Rijswijk. Twee brugdelen van ieder ongeveer 87 ton werden met een grote kraan op hun plek gehesen boven de Kerstanjewetering. Een eerste stap naar een verbrede en verhoogde spoorbrug die geschikt is voor vier in plaats van twee sporen.

De spoorbrug is onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer, het project waarmee ProRail het spoor geschikt maakt om meer treinen te kunnen laten rijden. De spoorbrug wordt breder en komt hoger te liggen zodat de doorvaarthoogte voor recreatievaart 1,80 meter wordt.

Goed en beheerst

Jaap Dorrepaal, uitvoeringsbegeleider bij ProRail, volgde het werk op de voet. “De grote kraan was al op vrijdagavond opgebouwd, want in de nacht is eerst het landhoofd aan de kant van DSM op zijn  plek gehesen.” De landhoofden vormen de ondersteuning van de brug, een essentieel onderdeel van de gehele constructie. Het is daarom belangrijk dat dit goed en beheerst gebeurt. “Voor mij persoonlijk was het een belangrijk toetsmoment.”

Om 10.30 uur zaterdagochtend lag het eerste brugdeel op zijn plek. De rest van de dag was nodig voor het stellen en finetunen van de ligging van de brug en het inhijsen van een loopbrug naast de brug. De hijskraan werd vervolgens aan de andere kant van de spoorbaan opgebouwd om op zondag hetzelfde werk te herhalen voor het tweede brugdeel.

Werk was live te volgen

De werkzaamheden waren live te volgen via de webcam en een liveblog. Klik op het liveblog om nog eens rustig terug te kijken.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers