Nieuwe fietsenstalling station Tilburg krijgt vorm

Nieuws

4 maart 2021

De nieuwe fietsenstalling aan de zuidzijde van station Tilburg begint vorm te krijgen. De bouw startte medio 2020 nadat er eerst een nieuwe stalling aan de noordzijde was geopend. De stalling biedt straks plaats aan zo’n 3250 fietsen.

Fietshotels

Beide stallingen zijn ontworpen door architectenbureau Cepezed. Die heeft bij het ontwerp gekozen voor zwarte staalprofielen met grote glaspanelen. Dat maakt de stallingen uitnodigend en draagt samen met goede verlichting bij aan een sociaal, veilige omgeving.

Net als het dak aan de noordzijde, krijgt ook de stalling aan de zuidzijde straks een dak dat is begroeid met sedum. Dat zijn vetplantjes die goed zijn voor het milieu omdat ze helpen een deel van het regenwater op te vangen. Bovendien heeft sedum een goede isolerende werking. Maar voor het zo ver is, moet er nog heel wat werk worden verricht. Het stalen frame begint nu vorm te krijgen. Eind dit jaar zal de bouw van de stalling gereed zijn.

Eerste 24 uur gratis

Reizigers die met de fiets naar het station gaan, kunnen straks hun fiets de eerste vierentwintig uur gratis parkeren. Beide stallingen, goed voor bijna 7500 fietsparkeerplaatsen en 200 OV fietsen, worden permanent bewaakt.

Daarnaast zit er in in de stalling aan de noordzijde een Fiets en Serviceruimte voor kleine reparaties. De totale investeringskosten bedragen circa twintig miljoen euro. Dat geld is afkomstig van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant.

Fietsparkeren bij stations

Om de reis van deur tot deur gemakkelijker, duurzamer en comfortabeler te maken, verbetert ProRail samen met gemeenten, en NS fietsenstallingen bij stations door uitbreiding, betere benutting en vernieuwing. Zo verhogen we samen duurzame OV-mobiliteit van en naar het station en houden we stad en stations duurzaam bereikbaar.

Het huidige programma Fietsparkeren bij stations geeft uitvoering aan het beleid om meer fietsparkeerplekken bij stations te realiseren. Sinds 2000 zijn bijna alle fietsparkeerplaatsen op ruim 400 stations in Nederland gemoderniseerd.

Het aantal fietsparkeerplaatsen bij stations is nu zo'n 515.000 en groeit de komende jaren - afhankelijk van beschikbare co-financiering nog fors- verder naar 650.000 in 2040. Gemeenten zijn hierbij een belangrijke samenwerkingspartij. Een station met goede fietsvoorzieningen is immers een visitekaartje.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers