Tilburg : Nieuwe fietsenstallingen (Project gerealiseerd)

ProRail blijft station Tilburg vernieuwen. Het station heeft in 2015 al een nieuwe doorgang gekregen en het ‘kroepoekdak’ is opgeknapt. In de zomer van 2020 hebben we de nieuwe fietsenstalling aan de noordzijde geopend en in het najaar van 2021 de nieuwe fietsenstalling aan de zuidzijde. Al deze aanpassingen zorgen ervoor dat het groeiende aantal reizigers gebruik kan blijven maken van station Tilburg.

Locatie
Tilburg
Programma
Hoogfrequent Spoorvervoer
Startdatum
2019
Einddatum
2023

Fietsenstallingen

Station Tilburg is twee moderne fietsenstallingen rijker met een stalling aan de noordzijde en zuidzijde van het station. De stalling aan de noordzijde staat tussen het spoor en de LocHal in en biedt plaats aan zo’n 3900 fietsen. De stalling aan de zuidzijde staat aan de Spoorlaan en biedt plaats voor zo’n 3400 fietsen.

De daken van beide stallingen zijn begroeid met sedum. Dat zijn vetplantjes. Goed voor het milieu, omdat groene daken mee helpen om een deel van de regen op te vangen. Tijdens hoosbuien raken de riolen zo minder overbelast. Bovendien heeft het een goede isolerende werking en gaat het lang mee.

De stalling Tilburg Zuid is de eerste fietsenstalling in Brabant waar reizigers gebruik kunnen maken van de nieuwe in-en uitcheckzone, waarmee fietsers in en uit kunnen zonder langs een medewerker te gaan.

 • Ingang fietsenstalling Zuid
 • In- en uitcheck zone
  In- en uitcheck zone
 • Binnenin de fietsenstalling
  Binnenin de fietsenstalling
 • Groen sedum dak
  Groen sedum dak
 • Station Tilburg
  Station Tilburg

Eerste 24 uur gratis

Reizigers die met de fiets naar het station komen, parkeren hun fiets de eerste 24 uur gratis. Beide stallingen worden permanent bewaakt en zijn voorzien van zo’n 200 OV-fietsen, verdeeld over beide stallingen. Ook vind je in fietsenstalling Zuid een Fiets en Serviceruimte voor kleine reparaties.

Hoge eisen

In de twee fietsenstallingen is plek voor 7300 fietsen. Ook vind je hier zo’n 200 OV-fietsen, verdeeld over beide stallingen. Architectenbureau cepezed ontwierp beide stallingen. In de stallingen zijn rolbanden geplaatst voor gebruiksgemak. De totale investeringskosten voor de bouw van beide fietsenstalling bedragen circa 20 miljoen euro. Dat geld is afkomstig van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant. De NS exploiteert de fietsenstalling aan de noordzijde en de zuidzijde.

Steeds meer mensen

Steeds meer mensen reizen dagelijks met de trein. Om die groei op te vangen, werkt ProRail samen met vervoerders aan het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer op het traject Breda-Eindhoven. De aanpassingen aan station Tilburg maken hier deel van uit.

Lees meer over dit programma

Nieuws over dit project

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers