Tilburg : Nieuwe fietsenstallingen, nieuwe plannen

ProRail blijft station Tilburg vernieuwen. Het station heeft in 2015 al een nieuwe doorgang gekregen en het ‘kroepoekdak’ is opgeknapt. In de zomer van 2020 hebben we de nieuwe fietsenstalling aan de noordzijde geopend. Nu bouwen we aan de fietsenstalling aan de zuidzijde. Ook maken we plannen voor de bouw van een vierde perron. Al deze aanpassingen zorgen ervoor dat het groeiende aantal reizigers gebruik kan blijven maken van station Tilburg.

Locatie
Tilburg
Programma
Hoogfrequent Spoorvervoer
Startdatum
2019
Einddatum
2021

Fietsenstallingen

De stalling aan de noordzijde van het station staat tussen het spoor en de LocHal in en biedt plaats aan zo’n 3900 fietsen. Het dak van de stalling is begroeid met sedum. Dat zijn vetplantjes. Goed voor het milieu omdat groene daken mee helpen om een deel van de regen op te vangen. Tijdens hoosbuien raken de riolen zo minder overbelast. Bovendien heeft het een goede isolerende werking en gaat het lang mee.

Stalling Zuid biedt straks plaats aan zo’n 3400 fietsen. De bouw hiervan is gestart in de zomer van 2020. De stalling is naar verwachting eind 2021 klaar. Tijdens de bouw van Stalling Zuid kun je jouw fiets kwijt in Stalling Noord.

 • April 2021: vooraanzicht vanaf het station gezien
  April 2021: vooraanzicht vanaf het station gezien
 • April 2021: een mooi uitzicht vanaf het dak dat we maken
  April 2021: een mooi uitzicht vanaf het dak dat we maken
 • April 2021: de bomen vlak naast de stalling worden gespaard
  April 2021: de bomen vlak naast de stalling worden gespaard
 • April 2021: doorkijk vanaf boven
  April 2021: doorkijk vanaf boven
 • April 2021: de trap naar de eerste verdieping
  April 2021: de trap naar de eerste verdieping

Eerste 24 uur gratis

Reizigers die met de fiets naar het station komen, parkeren straks hun fiets de eerste 24 uur gratis. Beide stallingen worden permanent bewaakt en zijn voorzien van zo’n 200 OV-fietsen, verdeeld over beide stallingen. Ook vind je in een van de stallingen een Fiets en Serviceruimte voor kleine reparaties.

Hoge eisen

In de twee fietsenstallingen is straks plek voor 7300 fietsen. Ook vind je hier dan zo’n 200 OV-fietsen, verdeeld over beide stallingen. Architectenbureau cepezed ontwierp beide stallingen. In de stallingen komen rolbanden voor gebruiksgemak.
De totale investeringskosten voor de bouw van beide fietsenstalling bedragen circa 20 miljoen euro. Dat geld is afkomstig van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant. De NS exploiteert de fietsenstalling aan de noordzijde, en straks ook de stalling aan de zuidzijde.

 

Steeds meer mensen

Steeds meer mensen reizen dagelijks met de trein. Om die groei op te vangen, werkt ProRail samen met vervoerders aan het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer op het traject Breda-Eindhoven. De aanpassingen aan station Tilburg maken hier deel van uit.

Lees meer over dit programma

Een nieuw perron

Jaarlijks reizen steeds meer mensen met de trein. Om het groeiend aantal reizigers van dienst te kunnen zijn, maken we plannen voor een vierde perron op station Tilburg. Om treinen naar het vierde perron te laten rijden, moeten ook aanpassingen aan seinen en wissels worden gedaan. 

Perronoverkapping

Op dit moment werken we aan het ontwerp van perron 4. Hierbij houden we rekening met het bestaande station. Station Tilburg is een rijksmonument. Daarom proberen we een perronoverkapping voor perron 4 te maken, die zo veel mogelijk het zicht behoudt op de monumentale kap en de treinen. 

Tijdens de bouw van de nieuwe doorgang hebben we al rekening gehouden met een eventueel vierde perron. Toen is al een klein stukje perron gebouwd. In de constructie van dat stukje perron is rekening gehouden met het aanbrengen van (rol)trappen en liften vanuit de passage.

Nieuws over dit project

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers