Nieuwe fietsenstalling zorgt voor meer plekken op Amsterdam Centraal

Nieuws

17 november 2021

Er komt steeds meer plek om fietsen te stallen op Amsterdamse treinstations. ProRail en de gemeente Amsterdam gaan samen een nieuwe stalling bouwen onder de oostelijke sporen van station Amsterdam Centraal. Hiervoor is deze week een projectovereenkomst getekend. In de nieuwe fietsenstalling kunnen circa 8800 fietsen gestald worden. Ook is er ruim plek voor deelfietsen.

Moderne en comfortabele stalling

Steeds meer reizigers maken in de toekomst gebruik van Amsterdam Centraal. Ongeveer de helft van die treinreizigers kiest ervoor om te fietsen naar het station. ProRail en de gemeente Amsterdam vinden het belangrijk dat zij hun fiets op een makkelijke en veilige manier kunnen stallen. Daarom zorgen we voor meer fietsparkeerplekken.

De nieuwe stalling wordt in 2030 geopend, want de bouw gaat mee met de renovatie van Amsterdam Centraal. De totstandkoming is een samenwerking tussen ProRail, de gemeente Amsterdam, NS en de Vervoerregio Amsterdam. De samenwerking wordt ook de komende jaren voortgezet en is deze week bekrachtigd met het ondertekenen van een addendum bij de bestaande samenwerkingsovereenkomst. NS is de beoogde exploitant van de stalling.

Bijzonder ontwerp

De artist impressions geven een goed beeld van hoe de nieuwe stalling er uit komt te zien: modern, strak en in de herkenbare stijl die ook op andere Amsterdamse stations gebruikt wordt. Wat het ontwerp bijzonder maakt, is dat het onder de sporen ligt met een directe verbinding naar de reizigerstunnel. Alles in het ontwerp is gericht op een zo vlot mogelijke reis voor de fietsende treinreiziger. Daarnaast is het een inpassing en aanpassing van het monumentale station.

In Amsterdam zijn de laatste jaren vijf nieuwe fietsenstallingen gerealiseerd. Daar komen er nog eens tien bij. Bij Amsterdam Centraal komen er bijvoorbeeld eind 2022 veel extra plekken beschikbaar: 7000 in de nieuwe fietsenstalling Stationsplein (westzijde) en nog eens 4000 plekken in de stalling IJ-boulevard (noordzijde). Met de opening van deze nieuwe stalling onder het station bedraagt het totaal aantal fietsparkeerplekken op Amsterdam Centraal in 2030 circa 22.000.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers