Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het treinverkeer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in het openbaar vervoer moet stoppen. ProRail ondersteunt dit protest.

Lees meer

Nieuwe inzichten in slappe ondergrond

Nieuws

20 november 2019

Komende jaren gaan steeds meer reizigers- en goederentreinen rijden. Door deze toename kunnen het spoor en de ondergrond onder druk komen te staan. Meer en zwaardere treinen hebben soms ook effect op de omgeving, doordat er trillingen voelbaar zijn. De ondergrond speelt hierin een grote rol maar is tegelijkertijd een onzekere factor waar nog onvoldoende van bekend is. ProRail en Deltares tekenen vandaag een samenwerkingsovereenkomst.

Risico’s en de onzekerheden van de ondergrond

Deltares en ProRail werken al enige jaren samen bij het in kaart brengen van de risico’s en de onzekerheden van de ondergrond van het spoor. Dat doen we door op diverse plekken trillingshinder en de stabiliteit van de ondergrond van het spoor te onderzoeken. En dat is belangrijk; slappe grond zorgt namelijk voor twee keer meer onderhoud aan het spoor. Wissels gaan veel vaker stuk en er ontstaan sneller scheuren in de rails. Door de beschikbare meetgegevens te koppelen aan slimme software kunnen we toetsen of de voorspellingen over verminderde stabiliteit van de ondergrond kloppen.

Innovatieve oplossingen

Arjen Zoeteman van ProRail en Joris van Ruijven van Deltares zijn initiatiefnemers van de samenwerkingsovereenkomst. “Deze overeenkomst helpt ons om elkaar makkelijker en sneller te vinden en nieuwe kennis en tools te ontwikkelen waar ProRail zijn werkproces mee kan verbeteren en optimaliseren.”, vertelt Joris van Ruijven. Arjen Zoeteman vult aan: “ProRail en Deltares vinden het belangrijk om onderzoek te doen in nauwe samenwerking met marktpartijen, andere kennisinstellingen en universiteiten. Zo komt alle kennis samen en komen we tot innovatieve oplossingen. Dit leidt tot toepasbare kennis voor ProRail en daarmee tot verbetering en optimalisatie van de betrouwbaarheid van het spoor.”

 

 

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers