Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Nieuwe onderdoorgang Rijen zorgvuldig op zijn plek geschoven

Nieuws

15 augustus 2023

Een belangrijke mijlpaal is bereikt in de bouw van de nieuwe onderdoorgang in Rijen. Vandaag, dinsdag 15 augustus, wordt de bijzonder grote tunnel ingeschoven. Met precisie en een zorgvuldige planning wordt de tunnelconstructie geleidelijk naar de daarvoor bestemde plek geschoven. In ruim 26 uur wordt deze spannende klus geklaard.

Bijzondere techniek

Het inschuiven van de tunnel is een bijzondere techniek die nog maar weinig in Nederland is toegepast. Onze collega’s van Heijmans Infra Civiele Specialismen voeren dit uit. Door middel van maximaal tien duwcilinders inclusief stempelconstructies wordt de tunnel naar zijn definitieve plek geschoven. Het bijzondere aan deze operatie is dat de onderdoorgang over het zand schuift in plaats van over de schuifbaan.

Tijdens de werkzaamheden waren er meerdere spannende momenten. Zo moest voorafgaand aan de buitendienststelling van het spoor de grondwaterstand verlaagd worden. Dat lukte gelukkig en gisteren, maandag 14 augustus, werd gestart met het schuiven van de onderdoorgang naar de definitieve positie. Aan het einde van de buitendienststelling kijken we uit naar het moment waarbij de allereerste trein over de nieuwe onderdoorgang rijdt. Naar verwachting is dat in de vroege ochtend van vrijdag 19 augustus op zaterdag 20 augustus.

 • De duwcilinders worden op hun plek getild
  De duwcilinders worden op hun plek getild
 • Met precisie en een zorgvuldige planning wordt de tunnelconstructie geleidelijk naar de daarvoor bestemde plek geschoven
  Met precisie en een zorgvuldige planning wordt de tunnelconstructie geleidelijk naar de daarvoor bestemde plek geschoven
 • De duwcilinders liggen bijna op de goede plek
  De duwcilinders liggen bijna op de goede plek
 • Het bijzondere aan deze operatie is dat de onderdoorgang over het zand schuift in plaats van over de schuifbaan
  Het bijzondere aan deze operatie is dat de onderdoorgang over het zand schuift in plaats van over de schuifbaan

Veiliger verkeer

De nieuwe onderdoorgang zal niet alleen de verkeersstroom versoepelen, maar vergroot ook de veiligheid van weggebruikers. Naar verwachting kan het verkeer vanaf de zomer van 2024 door de nieuwe tunnel rijden.

De werkzaamheden maken onderdeel uit van het project N631 Rijen-Oosterhout van de provincie Noord-Brabant. Om veiligheidsredenen is het niet mogelijk om de bouwplaats te bezoeken of live mee te kijken. We maken een timelapse van de werkzaamheden.

Verbeterprogramma

Steden breiden zich uit en de inwoners worden mobieler. Hierdoor is er meer verkeer op de weg en is het drukker op overwegen. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties en aanrijdingen. Het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen (LVO) bevordert de doorstroom op beveiligde overwegen. En maakt ze nóg veiliger.

Lees meer over het programma Lees meer over het programma

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers