Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Nieuwe reizigerstunnel bij station Gorinchem

Nieuws

22 april 2021

ProRail en Ballast Nedam werken vanaf zaterdag 1 mei tot in de vroege ochtend van maandag 10 mei aan het spoor bij station Gorinchem. We zijn dan dag en nacht bezig met het plaatsen van een nieuwe reizigerstunnel. Daarmee wordt het station beter toegankelijk voor reizigers met een beperking.

Toegankelijkheid

Station Gorinchem is onvoldoende toegankelijk voor reizigers met een beperking. De huidige reizigerstunnel is erg krap en niet geschikt om bereikbaar te maken met een lift. Daarom bouwen we een nieuwe reizigerstunnel. De nieuwe tunnel krijgt representatieve en herkenbare ingangen en zorgt bovendien voor een prettige verbinding van de wijk Haarwijk met de historische binnenstad van Gorinchem. Ook komt er een lift en een nieuw zijperron dat bereikbaar wordt met een hellingbaan. Het vernieuwde station moet eind 2021 klaar zijn.

Dag en nacht aan het werk

Voor het inhijsen van de tunneldelen gebruikt de aannemer een grote kraan en andere machines. De werkzaamheden gaan ’s nachts door. Tijdens Dodenherdenking op 4 mei om 20.00 uur leggen wij de werkzaamheden tijdelijk stil. Het is mogelijk dat omwonenden hinder ondervinden van het werk. Omwonenden in een straal van 150 meter rondom het station hebben een brief ontvangen waarin de werkzaamheden zijn aangekondigd.

Vervangend vervoer

Tussen 1 en 10 mei rijden er alleen treinen tussen Dordrecht en Hardinxveld-Giessendam. Voor reizigers die vanaf Hardinxveld-Giessendam verder moeten reizen in de richting van Geldermalsen rijden er vervangende bussen van Qbuzz tussen de stations.

Een impressie van het vernieuwde station Gorinchem aan de centrumzijde

Nieuw perron

Na 10 mei bouwt Ballast Nedam verder aan de nieuwe tunnel en het nieuwe zijperron, dat aan de Haarwijkzijde van het station komt. Dit nieuwe perron is straks bereikbaar via een hellingbaan en een trap. Ook komt er een lift aan de centrumzijde van het station naar de nieuwe reizigerstunnel. Na ingebruikname van de nieuwe reizigerstunnel eind oktober, slopen we de huidige onderdoorgang en het middenperron. Eind 2021 moet alles klaar zijn.

Financiering

De kosten voor vernieuwing van station Gorinchem, 7 miljoen euro, worden gedragen door het ministerie van IenW, ProRail, de gemeente Gorinchem en de provincie Zuid-Holland.

Volg de werkzaamheden via de webcam

Bent u nieuwsgierig naar de werkzaamheden? Vanaf 1 mei kunt u de vorderingen hier via een livestream op de voet volgen. Op deze projectpagina vindt u ook impressies van de nieuwe reizigerstunnel.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers