Nieuwe roltrappen voor Leiden Centraal

Nieuws

15 maart 2022

ProRail vervangt drie roltrappen op station Leiden Centraal. Dat is nodig omdat de levensduur ten einde is. Er wordt telkens één roltrap vervangen, om overlast voor reizigers zoveel mogelijk te beperken. Afgelopen weekend vervingen we de tweede van in totaal drie roltrappen.

Roltrap neemt de trein

Het vervangen van de roltrap was een bijzondere klus. Met behulp van twee kranen op het spoor hees aannemer Anton Rail de roltrap er in één keer uit en plaatste de roltrap op een trein. De trein reed vervolgens naar een locatie iets buiten het station. Daar werd de oude roltrap op een vrachtwagen gezet en afgevoerd.

De nieuwe roltrap werd op dezelfde manier, maar dan in tegengestelde richting, met de trein naar het station gereden. De twee kranen hesen de nieuwe roltrap vervolgens weer in de roltrapbak: een precisiewerkje. In nog geen acht uur tijd was de klus geklaard.

 • De oude roltrap wordt uitgehesen door twee kranen
  De oude roltrap wordt uitgehesen door twee kranen
 • De oude roltrap wordt de vrachtwagen in getild
  De oude roltrap wordt de vrachtwagen in getild
 • De nieuwe roltrap wordt op zijn plek gehesen
  De nieuwe roltrap wordt op zijn plek gehesen
 • De nieuwe roltrap staat bijna op zijn plek
  De nieuwe roltrap staat bijna op zijn plek
 • Het aanpikken van de oude roltrap, zodat het uithijsen kan beginnen
  Het aanpikken van de oude roltrap, zodat het uithijsen kan beginnen

Station in de lift

Leiden Centraal krijgt niet alleen nieuwe roltrappen, ProRail vervangt ook de drie liften. Dit gebeurt in de tweede helft van 2022. We bouwen tijdelijke liften zodat reizigers ook tijdens de bouw altijd met de lift van en naar het perron kunnen. De nieuwe liften voldoen aan de meest moderne eisen en zijn nog betrouwbaarder dan voorheen.

ProRail vervangt de komende tien jaar zo’n 80 liften op 30 stations. In de regio Randstad Zuid staat de vervanging van de liften op de planning voor de stations Rotterdam Lombardijen, De Vink en Leiden Centraal.

Als alles klaar is, kunnen reizigers weer zorgeloos gebruik maken van deze nieuwe roltrap.

Sonja Sanders projectmanager bij ProRail

Video

Kijk mee met Sonja die in de video hieronder uitlegt hoe het vervangen van roltrappen in zijn werk gaat.

Bekijk: Hoe vervangen we roltrappen?

Andere verbeteringen op Leiden Centraal

Ook NS werkt dit jaar aan verdere verbeteringen voor reizigers op het station. Zo opent op 1 mei een Servicepoint, wordt de kiosk op perron 8-9 vernieuwd en komt broodjeszaak Backwerk op de plaats van Treck. Later dit jaar kun je je broodje eten op het nieuwe meubilair in de foodcourt.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers