Onderdoorgang bij station Hurdegaryp officieel geopend

Nieuws

6 november 2019

Dinsdag 5 november plakten we symbolisch de laatste tegeltjes aan de wand van de nieuwe spooronderdoorgang in Hurdegaryp. De officiële opening was daarmee een feit: wegverkeer en voetgangers kruisen hier voortaan veilig met treinverkeer.

Extra treinverkeer

ProRail regiodirecteur Dorothé Wennekendonk is blij: "door deze onderdoorgang is een drukke overweg verdwenen en is Hurdegaryp klaar voor de extra sneltrein op het traject Leeuwarden-Groningen, die eind 2020 gaat rijden."

Vier symbolische tegels

Met de plaatsing van vier groene tegeltjes rondden we officieel het werk aan de onderdoorgang af. Gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder, ProRail regiodirecteur Dorothé Wennekendonk, wethouder Tytsy Willemsma en Heijmans directeur David van Dasler namen elk een tegel voor hun rekening. Twee van de vier waren van tekst voorzien: één met ‘iepening’ (Fries voor opening) en één met de datum '5-11-19'.

Omwonenden vieren mee

Nu deze laatste tegels gezet zijn, is de Gerrit Vlaskamp-onderdoorgang in Hurdegaryp officieel geopend. Om dit feestelijk moment te vieren waren ook omwonenden uitgenodigd voor een smakelijk buffet ter afsluiting van de bouwperiode.

Gerrit Vlaskamp-onderdoorgang

De onderdoorgang is een bijzondere door onder andere de sterke slinger in de rijbanen voor automobilisten en fietsers.
Die slinger inspireerde de architecten van Next om in het ontwerp te verwijzen naar Gerrit Vlaskamp. De beroemde 19de-eeuwse tuinarchitect uit Hurdegaryp paste graag bochtige paden toe in Engelse stijl.

Geglazuurde tegels

Zo’n veertigduizend geglazuurde tegeltjes van de Koninklijke Tichelaar uit Makkum zijn hier gebruikt. De groene tegels staan voor het tuinlandschap. De crèmekleurige exemplaren symboliseren de paden.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers