Onderwaterbeton zuidzijde station Groningen zit er in

Nieuws

28 maart 2022

In totaal 3200 kubieke meter beton ging er vorige week donderdag en vrijdag door de betonpompen bij station Groningen. Daar is in 35 uur tijd het onderwaterbeton in het tweede deel van de bouwkuip gestort. Het beton vormt straks, als het water weggepompt is, de vloer van de bouwkuip.

Dag en nacht aanvoer en stort

Het storten van een vloer met onderwaterbeton moet in één keer gebeuren. Er werd dus dag en nacht gestort aan de achterzijde van het station. Zo’n tien betonwagens per uur kwamen vanaf de Betoncentrale Groningen naar het bouwterrein voor de aanvoer van het beton. In verband met de werkzaamheden aan het Julianaplein werd er een andere bouwroute gereden dan normaal.

Omgevingsmanager Paula Bongertman: “Het storten van onderwaterbeton mocht niet onderbroken worden. Dat risico zagen we vooraf met de ingestelde omleidingsroute voor het Julianaplein. In overleg met de gemeente Groningen en Groningen Bereikbaar zijn we gaan kijken naar een andere route en daarmee konden we het risico op onderbreking verkleinen.”

  • Betonstort vroeg in de ochtend
    Betonstort vroeg in de ochtend
  • Medewerkers zorgen ervoor dat er op de juiste plek wordt gestort
    Medewerkers zorgen ervoor dat er op de juiste plek wordt gestort
  • In totaal 3200 kubieke meter beton  ging er in de bouwkuip
    In totaal 3200 kubieke meter beton ging er in de bouwkuip

Uitharden en droogpompen   

Het onderwaterbeton moet eerst goed uitharden. Daarna komt er een zogenoemd stempelraam in de kuip die zorgt voor tegendruk. Medio april start het droogpompen van de kuip en naar verwachting staat de bouwkuip aan de zuidzijde van het station in eind april helemaal droog.

Het is niet de eerste keer dat er onderwaterbeton is gestort aan de zuidzijde. Vorig jaar augustus verdween er al ruim 1500 kubieke meter beton in het eerste deel van de bouwkuip. In dit filmpje legden we toen uit hoe dat werkt.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers