Overweg Giessenzoom wordt veiliger

Nieuws

2 maart 2021

Wegverkeer dat midden op de spoorwegovergang moet wachten tot het ernaast gelegen kruispunt vrij is om de Parallelweg in Hardinxveld-Giessendam op te draaien: de verkeerssituatie bij de overweg Giessenzoom is verre van veilig. Daarom zijn de gemeente, ProRail en aannemer Van Gelder op maandag 1 maart gestart met het nemen van veiligheidsmaatregelen.

Gevaarlijke situatie

Voor verkeer dat vanaf de Giessenzoom de Parallelweg op wil draaien, is het nu nog hopen dat het of heel rustig is op de Parallelweg of dat medeweggebruikers oog hebben voor hun situatie. Want het wachten tot de kruising vrij is, gebeurt nu nog midden op de overweg.

De afgelopen jaren ging het door toegenomen drukte op de weg en een uitgebreidere treindienst te vaak bijna mis: verkeer stond dan nog te wachten op de overweg, terwijl er een trein aan kwam. Een gevaarlijke situatie die, wat ProRail en de gemeente betreft, echt anders moet.

Verkeerregelinstallatie

Aannemersbedrijf Van Gelder gaat aan de slag om het kruispunt veiliger te maken. Zo komt er bij de overweg nu een flexibele verkeerregelinstallatie. Ook worden bij de kruising verkeerslichten geplaatst: zowel op de Parallelweg en de aansluitende erven, als op de Giessenzoom.

Verder komt er een detectielus in het wegdek van de Giessenzoom. Zo zorgen we ervoor dat verkeer vanaf de Giessenzoom voorrang krijgt en niet meer op de overweg hoeft te wachten tot er ruimte is om de Parallelweg op te draaien.

ProRail en de gemeente zijn blij dat de werkzaamheden om de overweg veiliger te maken van start zijn. Het plaatsen van de verkeerregelinstallatie heeft impact op de direct omwonenden. ProRail en de gemeente onderhouden contact met de bewoners om het comfort van de aan het eind van het erf te plaatsen verkeerslichten zo groot mogelijk te maken.

Tijdelijke maatregelen

In 2018 heeft de gemeente Hardinxveld-Giessendam al tussentijdse aanpassingen gedaan bij de overweg om de situatie wat overzichtelijker te maken: een aantal parkeerplaatsen is weggehaald en het hekwerk naast het spoor is verlaagd, zodat de automobilisten beter zicht hebben.

Ook zijn er informatieborden geplaatst en is de belijning aangepast om duidelijk te maken dat het een gevaarlijk kruispunt is. Deze maatregelen waren tijdelijk in afwachting van een definitieve oplossing.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers