Positiviteit op bouwhekken zuidzijde station Groningen

Nieuws

Gepubliceerd op 13 juli 2022

Er hangt positiviteit aan de bouwhekken van Groningen Spoorzone. Studenten van de opleiding Kunst en Multimedia aan het Noorderpoort onthulden gisteren het kunstwerk dat zij onder begeleiding van kunstenaars Elroy Gramsbergen en Quinten van Duuren maakten. Met dit kunstwerk is de omgeving aan de achterkant van het station frisser en vrolijker geworden. Initiatiefnemer Positive Propaganda begeleide de praktijkopdracht in opdracht van het project Groningen Spoorzone, aannemer Strukton en gemeente Groningen.

Ruimte voor positiviteit

Het doel van Positive Propaganda is om de stad te kleuren met meer kunst en positiviteit op straat, en zo een podium te bieden aan (startende) beeldmakers. Vorig jaar benaderde Positive Propaganda het project Groningen Spoorzone met de vraag of er ruimte was voor een initiatief in het stationsgebied. Het project vroeg zich toen net af wat te doen met de oude bouwschutting aan de achterkant van het station. Een win-winsituatie.

Ga naar PostivePropaganda.org

 • Een locomotief aan begin en eind van het kunstwerk
  Een locomotief aan begin en eind van het kunstwerk
 • Een van de fantasiewagons
  Een van de fantasiewagons
 • Een van de fantasiewagons
  Een van de fantasiewagons
 • Een van de fantasiewagons
  Een van de fantasiewagons
 • Een van de fantasiewagons
  Een van de fantasiewagons

Beeldmakers in opleiding

Voorwaarde was dat het een praktijkopdracht werd voor studenten, zodat het project ook bij kon dragen aan de ontwikkeling van beeldmakers in opleiding. Onder begeleiding van kunstenaar Elroy Gramsbergen hebben de studenten kunnen ervaren hoe te werken in opdracht en hoe om te gaan met verschillende opdrachtgevers.

In elke wagon is iets anders te zien, net als dat iedere reiziger een andere bestemming heeft. Er is voor iedereen iets positiefs in te zien.

Mats Eisma student Noorderpoort

Droomwereld

Het kunstwerk bestaat uit twee locomotieven en tien verschillende wagons, met daarin vrije werelden waarin alles kan. Niet realistisch, felle kleuren, vrolijke afbeeldingen en geheime boodschappen. Kortom, vooral veel positiviteit.

‘We hebben gekozen om de locomotieven in oude stijl af te beelden en de wagons in nieuwe stijl. Dit heeft een mooie link met dat wat nu op het station gebeurt met de verbouwing’, vertelt student Mats Eisma. ‘In elke wagon zie je iets anders, net als dat iedere reiziger een ander bestemming heeft. Er is voor iedereen wel iets positiefs in te zien.’ De jonge beeldmakers zijn: Roxy Doornbos, Mats Eisma, Sam Boerstra en Fee Klaasing. In deze video, gemaakt door medestudent Lio van Beek zie je ze aan het werk.

Bekijk: Video: de jonge kunstenaars aan het werk

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers