Proef ProRail en Flitsmeister maakt automobilisten bewuster van overweg

Nieuws

Gepubliceerd op 4 juli 2019 - Laatste update: 16 augustus 2020 15:41 uur

Automobilisten die een waarschuwing krijgen als ze een beveiligde of onbeveiligde overweg naderen, verlagen eerder hun snelheid. Ook zijn ze zich bewuster van de verkeerssituatie. Dit blijkt uit een proef van ProRail en Flitsmeister. Automobilisten die de waarschuwing kregen, verlaagden hun snelheid tot zo’n vijf kilometer per uur. Ze bereikten daardoor gemiddeld 25 meter eerder hun laagste snelheid: vóór of óp de overweg, in plaats van erna. Weggebruikers kregen de waarschuwing van Flitsmeister, een app die automobilisten van real-time verkeersinformatie voorziet. Flitsmeister heeft 1,6 miljoen gebruikers.

Effect waarschuwing

Flitsmeister analyseerde het effect van de waarschuwing rond 330 spoorwegovergangen. Dat deed het door eerst twee weken het rijgedrag rond overwegen te onderzoeken zónder de waarschuwing. Daarna onderzocht Flitsmeister twee weken lang wat er gebeurde als de app wél een waarschuwing gaf.

Automobilisten alerter

Ook vroeg Flitsmeister haar gebruikers een enquête in te vullen. Ruim 28 procent van de ondervraagden gaf aan zich door de melding bewuster te zijn van de verkeerssituatie. 24 procent voelde zich gewaarschuwd en 10 procent gaf aan alerter te zijn rondom een overweg. ProRail en Flitsmeister zijn tevreden over de eerste resultaten. De meldfunctie blijft daarom voorlopig in de app.

Hoe verder?

De komende periode voeren we meer proeven uit om de veiligheid rondom overwegen te vergroten. Zo gaan we aan de slag met een proef waarin gewaarschuwd wordt als een overweg in storing is. Dit staat namelijk gelijk aan een wegblokkade.

Ook werken we aan een overwegvoorspeller, die voorspelt wanneer een overweg opent of sluit. We onderzoeken of deze informatie gekoppeld kan worden aan zogeheten intelligente verkeersregelinstallaties om de doorstroming rond overwegen te verbeteren.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers