Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

ProRail start pilot met STRAIL-overweg in Dorst

Nieuws

21 mei 2021

Van 24 mei tot en met 4 juni 2021 vernieuwen we de overweg bij de Wethouder van Dijklaan in Dorst. We vervangen de huidige betonnen vloer van de overweg door een vloer met rubberplaten: een zogenaamde STRAIL-overweg. Dit zijn de werkzaamheden die eerder in februari niet door konden gaan in verband met het winterse weer.

Trillingen

Sinds 2017 ervaren omwonenden van de Brabantroute meer hinder van trillingen. Uit onderzoek blijkt dat de hoogste trillingen zich voordoen bij spoorwegovergangen op het moment dat een reizigerstrein met aan weerszijde een TRAXX-locomotief passeert. Maar bewoners geven ook aan last te hebben van het goederenvervoer.

In goed overleg met het ministerie, NS en de drie gemeenten Oosterhout, Oisterwijk en Gilze Rijen heeft ProRail diverse proeven gedaan om de hinder van trillingen tegen te gaan. Deze proeven zijn een onderdeel van de innovatieagenda bronaanpak spoortrillingen (IBS) en een zoektocht naar doelmatige bronmaatregelen aan spoor én materieel. De overweg bestaat straks uit rubberen wegplaten tussen de sporen, een zogeheten STRAIL-overweg.

Overweg bij de Wethouder van Dijklaan in Dorst
Overweg bij de Wethouder van Dijklaan in Dorst

Onderzoek

We gaan onderzoeken of het weghalen van de betonnen plaat onder het spoor een merkbaar effect heeft op de trillingen en het ervaren van hinder. Hiervoor plaatsen wij meetapparatuur op diverse plekken in de spooromgeving. Daarmee meten we de trillingen voorafgaand aan de vervanging van de overweg en daarna.  

Ook doen wij onderzoek met omwonenden om een beeld te krijgen van hoe zij hinder door trillingen momenteel ervaren en of de komst van de STRAIL-overweg ook effect heeft op de perceptie van trillingshinder.  In het najaar verwachten wij de resultaten te kunnen delen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en omwonenden. Hierbij wordt beoordeeld of deze maatregel voldoende effectief is en of het haalbaar is om deze maatregel in de toekomst ook breder in te gaan zetten.

Geen treinverkeer

Een deel van de werkzaamheden kan alleen worden uitgevoerd als er geen treinen rijden. Dit duurt van vanaf 29 mei 01:20 tot 31 mei 05:00 uur. Wij adviseren reizigers vlak voor vertrek een reisplanner te raadplegen.

Verbeterde toegankelijkheid

ProRail en de gemeente Oosterhout willen ook de oversteek van de overweg vergemakkelijken voor wandelaars en fietsers ter hoogte van de Wethouder van Dijklaan. Dit is een wens vanuit de omwonenden en draagt bij aan een fijne en veilige buurt. De officiële besluitvorming hierover vindt plaats in september 2021 en de uitvoering naar verwachting in 2022.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers