Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het openbaar vervoer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in trein, bus, tram en metro moet stoppen. ProRail ondersteunt dit protest.

Lees meer

Proefrit met snelle trein tussen Groningen en de Randstad

Nieuws

1 februari 2019

In drie kwartier van Zwolle naar Amsterdam-Zuid met de trein: is dit verre toekomstmuziek of dichterbij dan je denkt? In de nacht van vrijdag 1 op 2 februari test NS in samenwerking met de noordelijke provincies en ProRail hoe snel dit nu al kan met de huidige intercity’s en spoorinfra. Aan boord van de testtrein reizen Pier Eringa, CEO ProRail, Roger van Boxtel, CEO NS en bestuurders uit de regio mee.

Meer ambitie

Vorig jaar deed Pier Eringa een oproep aan Noord- en Oost-Nederland: toon meer ambitie in het verkorten van de treinreis van en naar de Randstad. Al op korte termijn moet het mogelijk zijn om de reistijd met minuten te verkleinen. Betrokken partijen als de provincies Groningen en Friesland, NS en ProRail hebben de handen ineengeslagen, en een van de acties die hieruit voort is gekomen is de organisatie van de proefrit door NS.

Nachtelijke testrit

De snelle intercity vertrekt vrijdagnacht om 00.02 uur vanaf station Groningen. En rijdt via Zwolle, Almere Centrum, Amsterdam-Zuid en Schiphol naar Den Haag Centraal. De testtrein slaat onderweg de stations Assen, Lelystad Centrum en Leiden Centraal over en rijdt met een hogere snelheid van 160 km per uur over de Hanzelijn (daar wordt nu 140 km per uur gereden). Met deze aanpassingen is de testtrein naar verwachting een kwartier korter onderweg. De testrit is bewust in de nacht gepland, om zo vrij baan te krijgen.

Vervolg

Met de testtrein onderzoeken de betrokken partijen wat er nodig is voor een versnelling op het gebied van onder meer treintechniek, infrastructuur en de dienstregeling. De wens van de noordelijke provincies is om deze snelle trein tussen de Randstad en het noorden en oosten van het land zo spoedig mogelijk te laten rijden. Door snelheidsverhoging op het baanvak en compenserende maatregelen moeten ook alle tussenliggende stations kunnen profiteren.

Belang snelle treinverbinding

Het wordt steeds drukker in Nederland. De aantrekkende economie zorgt voor meer mobiliteit en steeds langere files op de weg. Het sneller maken van de spoorverbinding tussen de Randstad en Noord- en Oost-Nederland kan een belangrijke bijdrage leveren aan het leefbaar en bereikbaar houden van heel Nederland.

Innovaties hard nodig

ProRail verdeelt jaarlijks de spoorcapaciteit onder alle vervoerders. ProRail loopt tegen de grenzen aan van het spoorsysteem in Nederland. De meer dan 7.300 kilometer aan spoor is nagenoeg vol en spoor bijleggen heeft weinig zin. Daar is ook simpelweg nauwelijks ruimte voor in bijvoorbeeld de Randstad. Daarom is een continue innovatieslag noodzakelijk om ruimte te creëren op de bestaande spoorkilometers. Hierdoor kunnen er in de toekomst tóch meer en snellere treinen rijden.

ProRail Verbindt

Wij willen dat meer reizigers en goederen in de toekomst de trein kiezen. ProRail werkt, samen met vervoerders en overheden, aan het mobiliteitsnetwerk van de toekomst, met meer capaciteit en een aantrekkelijkere deur tot deur reis. We bieden slimme en creatieve oplossingen om ons spoor meer te benutten waar mogelijk, en we bouwen alleen waar echt nodig.

ProRail Verbindt, Verbetert en Verduurzaamt
 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers