Strukton gaat emplacement Leeuwarden vernieuwen

Nieuws

19 januari 2023

John Voppen, CEO van ProRail en Tjark de Vries, CEO van Strukton Rail Nederland, hebben donderdag 19 januari hun handtekening gezet onder de gezamenlijke uitvoering van project ombouw emplacement Leeuwarden. De komende twee jaar gaat ProRail samen met Strukton het huidige emplacement opstelterrein Leeuwarden grootschalig verbouwen.

Werkzaamheden

We verbeteren het emplacement Leeuwarden. Dit doen we onder andere door het vernieuwen en het weghalen van sporen en wissels. We breiden de bovenleiding uit op de sporen richting Harlingen en Sneek, tot aan het Van Harinxmakanaal. Verder bouwen we service- en opstelsporen en verbeteren we de drainage en watervoorziening. We maken een snelheidsverhoging mogelijk op het emplacement ten behoeve van de extra spitstrein van en naar Sneek. De wisselverwarming wordt omgebouwd van gas naar elektrisch.

John Voppen vertelt hierover: “Samen met Strukton verbeteren we emplacement Leeuwarden. De verbeterde infrastructuur zorgt voor een betere dienstregeling en daarmee voor meer duurzame mobiliteit per spoor. De aanpassingen leveren voordelen op voor reizigers én gebruikers van het emplacement.”

Tjark de Vries (CEO bij Strukton Rail Nederland) en John Voppen (CEO bij ProRail) ondertekenen het contract
Tjark de Vries (CEO bij Strukton Rail Nederland) en John Voppen (CEO bij ProRail) ondertekenen het contract

Toenemend gebruik emplacement

De ombouw van het emplacement Leeuwarden voeren wij uit in opdracht van de provincie Fryslân en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. We realiseren vier lange service- en opstelsporen met daartussen twee serviceperrons met voorzieningen. Hier parkeren vervoerders hun treinen en maken ze de treinen schoon. Straks kunnen er meer treinen tegelijkertijd terecht.

We vernieuwen de bestaande sporen op het emplacement. Ook halen we sporen en wissels weg. Zo maken we het spoor robuuster. Er is straks minder onderhoud nodig en de kans op storingen wordt kleiner. We maken een snelheidsverhoging mogelijk door de sporen 1 en 2 uit elkaar te leggen. Zo kan in de spitsrichting een kwartierdienst worden gereden tussen Sneek en Leeuwarden en verbetert de overstap op station Leeuwarden.

Klaar voor de toekomst

Door de ombouw van het emplacement is het emplacement straks weer helemaal klaar voor de toekomst. Dit levert voordelen op voor reizigers en gebruikers van het emplacement.

Het komende half jaar werken ProRail en Strukton aan de voorbereidingen van het project. In de loop van dit jaar zal er meer bekend zijn over de periodes, de aard en de duur van de werkzaamheden. Zowel bewoners als reizigers worden hierover tijdig geïnformeerd.

Emplacement Leeuwarden

We verbeteren het emplacement Leeuwarden. Dit doen we onder andere door het vernieuwen en het saneren van sporen en wissels. De bovenleiding breiden we uit. Verder bouwen we service- en opstelsporen en verbeteren de drainage en watervoorziening. En we realiseren snelheidsverhoging op het emplacement ten behoeve van de extra trein van en naar Sneek.

Lees meer over dit project Lees meer over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers