ProRail doet aangifte tegen chauffeur kraanwagen Zevenbergen

Nieuws

10 januari 2020

Een vrachtwagen reed donderdag 9 januari rond 11.00 uur met zijn nog omhoogstaande kraan over een overweg bij Zevenbergen. De kraan raakte de bovenleiding. De schade en vertragingen die daardoor ontstonden, waren van grote omvang. ProRail houdt de chauffeur verantwoordelijk en doet aangifte.

Kraanwagenchauffeurs extra opletten!

Regiodirecteur Wendy de Wild: "Wat hier is gebeurd, kan echt niet. We doen daarom absoluut aangifte. Als chauffeur van een kraanwagen heb je de verantwoordelijkheid om tijdens de rit heel voorzichtig te zijn. Je ziet wat een puinhoop en een hinder dit oplevert. En dan mogen we nog van geluk spreken dat er geen gewonden zijn gevallen."

Zwaar beschadigd

De kraan op de vrachtwagen bij Zevenbergen stond veel te hoog en had zo nooit mogen rijden. Eerst raakte de kraan het portaal voor de overweg in De Langeweg (N285), waar de waarschuwingslampen voor de overweg aan hangen. Het portaal raakte zwaar beschadigd.

Meer dan vijf meter hoogte

De bovenleiding hangt maar liefst op meer dan vijf meter hoogte. Bij het passeren van de overweg trok de kraan de bovenleiding kapot. Dit is al heel gevaarlijk vanwege de hoogspanning. Vlak daarna passeerde een sprinter waardoor ook schade aan de trein ontstond. Een grote flits en brandschade aan de trein geven aan dat het hier ook heel anders af had kunnen lopen. 

Grote hinder voor reizigers

Iedereen bleef gelukkig ongedeerd maar de hinder voor reizigers was groot. Zowel reizigers in de betrokken trein als duizenden reizigers op omliggende stations liepen vertraging op. Bovendien was er urenlange inzet van spoorwerkers nodig om alle schade te repareren. Pas rond 22.30 uur kon het treinverkeer weer opstarten. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers