Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

ProRail en NS planten monumentale boom van morgen

Nieuws

26 november 2020

Op station Bussum Zuid is donderdagmiddag een bijzondere boom geplant. De nu vijf meter hoge rode beuk zal de komende jaren met rust worden gelaten zodat hij kan uitgroeien tot een monumentale boom. ProRail en NS willen de stations en hun omgeving groener maken en planten daarom in samenwerking met stichting Probos rondom stations bomen die we de komende tijd met rust gaan laten.

Tien jaar oud

De boom is in Brabant gekweekt en het heeft ongeveer tien jaar in beslag genomen om hem uit te laten groeien tot de huidige formaat. Binnenkort krijgen ook de stations Rhenen, Amersfoort Vathorst, Zaandam Kogerveld, Akkrum, Gramsbergen, Baflo, Bad Nieuwenschans en Roodeschool een dergelijke boom, die in de boom- en boswereld een veteranenboom wordt genoemd. zogenoemde veteranen. Deze bomen zullen nadat ze in het stationsgebied zijn gepland met rust worden gelaten. ProRail, stichting Probos en NS kijken daarnaast nog naar andere plekken om zo’n boom te planten.

We geven bomen zelden de tijd om oud te worden, daarom is het zo bijzonder dat NS en Prorail plekken zoeken waar we bomen wel de tijd geven.

Mark van Benthem directeur bij stichting Probos

Een goede zaak

Een goede zaak, zegt Mark van Benthem, directeur van stichting Probos: “Oude bomen zijn namelijk zeldzaam in Nederland. We geven bomen zelden de tijd om oud te worden, daarom is het zo bijzonder dat NS en Prorail plekken zoeken waar we bomen wel de tijd geven.”

Martijn Tellmann, groenadviseur bij NS Stations: “Een groen station is een fijn station. En we zorgen er ook voor meer biodiversiteit. We hangen nestkastjes op en zaaien bloemrijk gras. Het planten van een boom die oud mag worden, is ook zo’n voorbeeld. Een mooie oude boom wordt dan een klein monument, een blikvanger en een ontmoetingsplaats in één."

CO2-opslag

“Bomen maken de omgeving niet alleen groener en fijner om in te vertoeven,” zegt Reinout Wissenburg, manager Strategische Duurzaamheid bij ProRail. “Bomen slaan ook een heleboel CO2 op en dat is weer goed voor het klimaat. Het is het belangrijk dat we bomen vaker met rust laten want hoe ouder de boom, hoe groter de CO2-opslag.” Afhankelijk van de bodem, de boomsoort en de leeftijd nemen bomen vijf tot vijftig kilo CO2 per jaar op. In totaal staan er in Nederland ongeveer 2700 bomen op en bij stations. ProRail en NS willen dat aantal uitbreiden tot drieduizend stuks. Des te ouder de boom, des te diverser de levensomstandigheden voor plant en dier rondom de boom. Eerder dit jaar plantte ProRail nog 330 bomen bij het vernieuwde station Driebergen-Zeist. 

Bomen maken de omgeving niet alleen groener en fijner om in te vertoeven. Bomen slaan ook een heleboel CO2 op.

Reinout Wissenburg manager strategische duurzaamheid bij ProRail

Driebergen-Zeist

“Juist in een verstedelijkte omgeving zoals de Randstad hebben we de kans om het verschil te maken door de omgeving te vergroenen,” zegt ProRail-regiodirecteur Harro Homan. “De stations die we beheren liggen vaak midden in een stad of dorp en we vinden het belangrijk om die rol serieus te nemen. Dat deze volwassen boom uit mag groeien tot  monument past daar goed bij.” Eerder dit jaar plantte ProRail nog 330 bomen bij het vernieuwde station Driebergen-Zeist.

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers