ProRail en NS stappen samen in EU Rail

Nieuws

23 december 2021

ProRail en NS zijn gezamenlijk kernlid geworden van het Europees onderzoeksprogramma Europe’s Rail Joint Undertaking (EU Rail), de opvolger van het Europese onderzoek- en innovatieprogramma Shift2Rail.

Europese ontwikkeling

ProRail en NS zien grote mogelijkheden in deze Europese ontwikkeling en treden daarom gezamenlijk op als vertegenwoordigers van de Nederlandse spoorsector. Na het tekenen van de overeenkomst zijn de partners NS en ProRail samen Founding Member en zullen ze deelnemen aan de eerste bestuursvergadering op 21 december.

Doorbraken voor de toekomst

De Europese Commissie en de Europese spoorwegsector starten het programma gezamenlijk op en zetten Europese subsidies in voor spoorinnovaties. Het doel is om doorbraken voor de toekomst te realiseren. Zo moet het programma helpen om verschillende Europese spoorsystemen beter op elkaar te laten aansluiten, om capaciteitsgroei op het spoor na 2030 te faciliteren en om vervoer via het spoor goedkoper en aantrekkelijker te maken. 

De beoogde innovaties van EU Rail gaan ook helpen om het nationale Toekomstbeeld OV te realiseren. Het kernlidmaatschap is voor de duur van tien jaar en valt onder het brede programma Horizon Europe dat eindigt in 2031. Een aantal Nederlandse kennispartners – zoals TU Delft, TNO en Deltares – heeft de intentie uitgesproken om aan dit programma mee te werken.

Pijlers voor innovatie en technologie

EU Rail bestaat uit twee pijlers: een innovatiepijler en technologiepijler waarin wordt gewerkt aan de ontwikkeling van technologische vernieuwingen en systeemsprongen binnen Europa en aan manieren om deze vernieuwingen snel te standaardiseren.

In de innovatiepijler willen de kernleden samen met andere Europese spoorbedrijven innovaties ontwikkelen. Denk aan slimme modellen die met behulp van kunstmatige intelligentie treinen bijsturen op basis van actuele reizigersaantallen. Of aan het verder ontwikkelen van Automatic Train Operation (ATO), het gebruik van data bij het onderhoud van treinen, vermindering van geluid en trillingen, vernieuwingen om rangeren en grensoverschrijdend goederenvervoer beter te faciliteren, en ook het klimaatbestendig maken van spoorconstructies.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers