ProRail en NS werken aan transformatie Europese spoorwegsysteem

Nieuws

27 juli 2022

ProRail en NS gaan kennis en capaciteit leveren voor de transformatie van het Europese spoorwegsysteem. Begin juli werd bekend dat het zogenoemde System Pillar Consortium, waar NS en ProRail onderdeel van zijn, de aanbesteding hiervan heeft gewonnen.

Samenwerking

ProRail en NS werken hierin samen met andere grote inframanagers, vervoerders en leveranciers. ProRail levert expertise mee via de ERTMS Users Group. De transformatie draagt direct bij aan de realisatie van een geharmoniseerd Europese spoornetwerk (Single European Rail Area) én aan de doelstelling van een klimaatneutrale EU. 

De aanbesteding was uitgevraagd door Europe’s Rail Joint Undertaking (EU Rail). Dit programma moet helpen om verschillende Europese spoorsystemen beter op elkaar te laten aansluiten, om capaciteitsgroei op het spoor na 2030 te faciliteren en om vervoer via het spoor goedkoper en aantrekkelijker te maken.

Twee pijlers

EU Rail bestaat uit twee pijlers: een Innovation Pillar en System Pillar. Binnen de Innovation Pillar staan belangrijke innovaties centraal. Denk aan het gebruik van data bij het onderhoud van treinen of het klimaatbestendig maken van het spoor. Binnen de System Pillar wordt gewerkt aan de ontwikkeling van technologische vernieuwingen en systeemsprongen binnen Europa. Ook wordt er gewerkt aan manieren om deze vernieuwingen snel te kunnen standaardiseren.

Innovatieagenda

Het consortium met NS en ProRail heeft de aanbesteding voor de System Pillar gewonnen. Onder regie van de Europese Commissie werkt het consortium de systeemarchitectuur van het Europese spoor uit. Ook zijn ProRail en NS gericht op de Innovation Pillar van EU Rail.

Als founding member van EU Rail hebben ze mede de innovatieagenda opgesteld. Ook in de Innovation Pillar lopen uitvragen voor innovatieonderzoek waarop meerdere consortia hebben ingeschreven. Het werk is daar nog niet toegekend.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers