Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

ProRail en politie slaan handen ineen

Nieuws

29 september 2020

ProRail Incidentenbestrijding, de Zeehavenpolitie en Marechaussee bestrijden samen mensensmokkel via goederentreinen in de Rotterdamse Haven. Eerder leverden onaangekondigde acties van de politie behoorlijk wat treinhinder op voor goederenvervoerders.

Goed geïnformeerde smokkelaars

Bij een actie in augustus haalde de politie elf mensen van een goederentrein. Zij hadden in de haven hekken doorgeknipt om zich vervolgens op de trein te verstoppen. “Het was vorige maand elk weekend wel raak”, vertelt Patrick Melisse, vakspecialist BOA zaken en landelijk coördinator van het BOA interventieteam bij ProRail.

Mensensmokkelaars verdienen er veel geld mee: mensen op een illegale en vaak gevaarlijke manier de grens van Nederland en Groot-Brittannië laten oversteken. “Het is bizar om te zien hoe goed de smokkelaars geïnformeerd zijn. Ze kennen het havengebied goed, weten precies waar de locwissels plaatsvinden en hoe lang het allemaal duurt."

 • ProRail Incidentenbestrijding in het Rotterdamse havengebied
  ProRail Incidentenbestrijding in het Rotterdamse havengebied
 • Surveilleren in de nacht
  Surveilleren in de nacht
 • Het spoor bij nacht in het Rotterdamse havengebied
  Het spoor bij nacht in het Rotterdamse havengebied
 • Goederentreinen in de nacht
  Goederentreinen in de nacht

Grote gevolgen door heel Europa

Niet alleen is mensensmokkel gevaarlijk voor de betrokkenen, het heeft ook grote gevolgen voor het Europees treinverkeer. Patrick: “Er wordt goed naar mijn advies geluisterd, maar je moet je wel bedenken dat zodra de boel plat ligt het treinverkeer drie uur stil ligt. Zodra de politie en marechaussee zijn ingeschakeld, moet het spoor ernaast inactief worden gesteld. Dan lopen alle treinen uit de planning. Als de trein zijn tijdslot niet haalt, mist hij de boot. Als er geen goederenwagons rijden, haalt niets de plaats van bestemming. Dat geldt niet alleen voor Europa, maar voor de wereldhandel.”

Door een gecoördineerde aanpak waar ProRail vanaf het begin bij betrokken is, kan hinder nu worden voorkomen.

Patrick Melisse landelijk coördinator van het BOA interventieteam

Effectieve samenwerking met de politie

Het is belangrijk dat de politie en ProRail goed samenwerken bij de bestrijding van mensensmokkel. “Eerdere acties tegen mensensmokkel per trein werden door de politie niet aangekondigd. Omdat de Verkeersleiding van ProRail op het laatste moment verrast werd, stonden plots alle treinen stil op het goederenspoor in de Rotterdamse Haven. Nu worden we van tevoren betrokken bij de politie-acties, en dat werpt z’n vruchten af”, vertelt Patrick.

Daardoor zorgen nieuwe acties niet voor treinhinder. “Een bijkomend effect van de goede samenwerking is dat de politie nog beter op de hoogte is van de gevaren op het spoor en dat komt ook hun veiligheid ten goede.”

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers