ProRail maakt zich klaar voor winterweer

Nieuws

5 februari 2021

We verwachten komend weekend veel winterse neerslag. Bovendien gaat het hard waaien. Met name zondag is de kans op veel sneeuw groot. Mogelijk valt er zelfs twintig centimeter. Zulke zware weersomstandigheden kunnen voor het spoor ingrijpend zijn. Daarom heeft ProRail een aantal maatregelen genomen om overlast waar mogelijk te voorkomen. We adviseren om voor je vertrekt de reisplanner goed in de gaten te houden.

Verwachtingen

Weerbureau Infoplaza houdt voor ProRail de weersverwachtingen in de gaten. Zij praten ons dagelijks bij. Hierdoor weten wij op tijd wanneer er lastige weersomstandigheden aankomen. Onze vervoerders en ProRail treffen waar mogelijk direct voorzorgsmaatregelen.

  • Een overweg in de sneeuw
    Een overweg in de sneeuw
  • Trein in de sneeuw
    Trein in de sneeuw

Voorbereiding

Winterweer en zeker met veel sneeuwval en wind zorgde in het verleden al vaker voor problemen. Willeke Steenks is programmamanager seizoensvoorbereiding bij ProRail. Zij houdt zich het hele jaar hiermee bezig: “Direct na afloop van de vorige winter is het seizoen geëvalueerd en zijn we begonnen met de voorbereidingen op deze winter. De plannen hiervoor maken we samen met vervoerders.” In dit eerder gepubliceerde nieuwsbericht legt Willeke meer uit over haar werk.

Verwarmde wissels

Het spoor is met verwarmde wissels uitgerust. Verwarmde wissels bevriezen minder snel en vallen hierdoor minder snel uit. Als dit toch gebeurt dan staan speciale storingsploegen klaar om de wissels zo snel als mogelijk weer werkend te krijgen. Ook staan er sneeuwploegen paraat die het spoor zo goed mogelijk ijsvrij maken.

Anti-icing

Samen met NS hebben wij ook de ‘anti-icing’-installaties klaargemaakt voor gebruik. De anti-icing installaties besproeien de onderkant van treinen, waardoor sneeuw zich minder makkelijk hecht. Zo ontstaan onder de treinen minder ophopingen en sneeuwbrokken. Zulke brokken kunnen anders van de treinen in een wissel vallen. De wissel kunnen we dan niet goed meer besturen. Daarnaast strooien we op stations en perrons om gladheid tegen te gaan.

Dienstregeling

Wanneer er veel sneeuw wordt verwacht, kijken we ook of we dienstregeling van tevoren aan moeten passen. Houd daarom bij dit soort weersomstandigheden je reisplanner extra goed in de gaten voor je vertrekt. Want in een uitgedunde dienstregeling rijden er minder treinen en rijden de treinen kortere trajecten. Hierdoor kunnen treinen makkelijker ‘keren’ als een traject gestremd is. Ook is er bij vertraging van treinen dan minder kans op files op het spoor.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers