Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

ProRail pakt vijf stations aan tussen Sittard en Heerlen

Nieuws

16 november 2021

Van 20 tot en met 29 november gaat ProRail op verschillende locaties zowel overdag als in de nacht werkzaamheden uitvoeren op het spoortraject Sittard-Heerlen. In Geleen Oost, Spaubeek, Schinnen, Nuth en Hoensbroek worden de stations opgeknapt en verduurzaamd. Daarnaast worden werkzaamheden aan het spoor verricht. Nog niet eerder heeft ProRail zoveel verschillende projecten weten samen te brengen tot één groot traject. Een traject dat anders veertien weekenden in beslag zou nemen en nu wordt gerealiseerd in negen dagen.

Werkzaamheden

Op deze bovenstaande vijf stations gaan we aan de slag met onder andere het vernieuwen van de perrons. Waar de perrons nog niet in hoogte (76 centimeter) zijn aangepast, wordt dat nu gedaan om een drempelloze instap mogelijk te maken.

Het meubilair wordt aangepakt om de stations weer een moderne uitstraling te geven. De verlichting wordt vervangen voor duurzame LED-verlichting en waar nodig wordt ook de omroep vervangen. Daarnaast krijgen alle stations nieuwe bestrating van circulair beton. Dit is een moderne betonvariant die qua sterkte en levensduur vergelijkbaar is met de bestaande tegels en voor 80% uit gerecycled materiaal bestaat.  

CO2-neutraal

Op station Hoensbroek starten we met een proef met onze aannemer Dura Vermeer met het inzetten van elektrisch materieel om zoveel mogelijk emissieloos te werken. Mocht dit een succes blijken, willen ProRail en Dura Vermeer dit op grotere schaal gaan inzetten.  

Nieuw ballast wordt gestort
Nieuw ballast wordt gestort

Andere werkzaamheden

In Schinnen en Nuth gaan we bij een deel van het spoor de ballast (spoorgrind) vernieuwen. Hierna ligt het spoor er weer goed bij en kan het regenwater goed weglopen.

We gaan op het gehele spoortraject Sittard-Heerlen het treinbeveiligingssysteem vernieuwen. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het vervangen van seinen en kabels en andere kleine objecten in en langs het spoor. Zo zorgen we dat treinen hier veilig en betrouwbaar kunnen blijven rijden. Alle werkzaamheden zijn erop gericht om de veiligheid op en rond het spoor te kunnen blijven garanderen en de ervaring van de reiziger optimaal te laten zijn.

Gevolgen voor de treinreis

Van zaterdag 20 tot en met zondag 28 november rijden er geen treinen tussen Sittard en Heerlen. De NS zet snelbussen in tussen Sittard en Heerlen, Arriva zet stopbussen in tussen Sittard – Geleen Oost – Nuth – Hoensbroek – Heerlen. En er rijden taxibusjes tussen Geleen Oost – Spaubeek – Schinnen.  ProRail raadt de reiziger aan om de reisplanner te checken voor actuele reisinformatie.

Raadpleeg reisplanner

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers