ProRail test graffitibestendig gevelontwerp

Nieuws

15 februari 2018

Rol een willekeurig station binnen met de trein en je wordt verwelkomd met graffiti. Soms is het kunst, maar in veel gevallen gaat het op deze zichtlocaties om vandalisme. Bij Amsterdam-Sloterdijk test ProRail twee materialen om de omgeving ‘graffiti-proof’ te maken.

Twee panelen

Samen met Bureau Spoorbouwmeester – onafhankelijk adviesorgaan voor de spoorsector - zijn twee panelen ontwikkeld. Die kunnen als een soort tweede huid voor een gebouw geplaatst worden, of bij nieuwe gebouwen als gevel worden toegepast. De één bestaat uit 3D geprint en gerecycled materiaal, en de ander uit bakstenen met uitstekende delen.

Taggers

Het doel van de graffitibestendige materialen is om taggers tegen te gaan. Marjolein Koenraadt, ProRail: (…) “Taggers zijn graffitispuiters die hun eigen paraaf op plekken spuiten, waarbij het ze puur om de zichtbaarheid van de locatie gaat. Als jouw tag ergens overheen gaat, heb je weer meer aanzien. We hebben geprobeerd met graffitikunst te werken op zichtlocaties, maar daar gaan de taggers zonder schaamte overheen. Zo is het kunstwerk van de Verfdokter langs de baan bij Amersfoort op diverse plekken beklad met tags.” Voor het testen van de twee graffitibestendige materialen is voor Amsterdam-Sloterdijk gekozen, omdat hier met regelmaat nieuwe tags gespoten worden.
 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers