Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Acht innovaties voor perronrandbeveiliging

Nieuws

28 oktober 2020

De wedstrijd ‘Perronrandbeveiliging’ die in juni door ProRail en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is uitgezet heeft acht winnaars opgeleverd. Acht ondernemers hebben een certificaat van opdracht gekregen, deelgenomen aan een online informatiebijeenkomst van ProRail en starten nu met een haalbaarheidsstudie om nieuwe innovatieve producten te ontwikkelen die voorkomen dat mensen van het perron op het spoor terechtkomen.

Optimaal en veilig gebruik van perrons

Deze wedstrijd, de SBIR (Small Business Innovation Research), die door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is uitgezet in opdracht van ProRail en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft nieuwe, creatieve ideeën opgeleverd. Door de coronacrisis reizen nu minder mensen met de trein. Toch is de verwachting dat het aantal reizigers in de toekomst flink zal groeien met drukke en volle perrons tot gevolg.

Ook rijden er meer en vaker treinen én rijden treinen sneller. Voor perrons betekent dit een zware belasting. De winnende, nog te ontwikkelen, innovaties zorgen ervoor dat het in- en uitstapproces kan worden versneld en er efficiënt en veilig met de beschikbare ruimte op perrons omgegaan kan worden. 

Oplossingen

In deze SBIR onderzoeken de winnende ondernemers oplossingen die bijdragen aan stations van deze tijd: duurzaam, veilig en comfortabel voor de reiziger. De oplossingen zijn in diverse categorieën aangedragen: fysieke afscheidingen, camera’s, perrontegels en overig. De winnaars kunnen nu aan de slag met hun innovaties.

Het komende halfjaar buigen zij zich over het vraagstuk hoe de perronrand, dat het raakvlak tussen perron en trein vormt, optimaal veilig te houden zodanig dat ondanks toenemende drukte reizigers deze ruimte vrijhouden, treinen op tijd kunnen vertrekken en veiligheid optimaal wordt gewaarborgd. Zij worden daarbij gevraagd en ongevraagd geadviseerd door expertteams van ProRail. In maart 2021 leveren de acht ondernemers hun haalbaarheidsonderzoek naar de innovatie, inclusief een ‘schaalmodel’. In de tweede fase gaan, na een selectieronde, drie ondernemers verder met onderzoek en ontwikkeling; een pilotplan, een prototype en testresultaten uit een praktijksituatie.

Over SBIR

Met het programma Small Business Innovation Research (SBIR) daagt de overheid ondernemers uit om maatschappelijke problemen op te lossen met innovatieve producten en diensten. SBIR is een competitie. Binnen de beschikbare middelen worden de best beoordeelde voorstellen gehonoreerd met een opdracht. In fase 1 doen ondernemers een haalbaarheidsonderzoek. De beste projecten krijgen in fase 2 een opdracht voor verder onderzoek en ontwikkeling van een werkend prototype. Een onafhankelijke commissie beoordeelt de projecten.

ProRail innoveert

ProRail zoekt continu naar innovatieve oplossingen om het spoor veiliger, betrouwbaarder en duurzamer te maken. Hiermee proberen we storingen en vertragingen te voorkomen, het spoor in topconditie te houden en te vernieuwen. Dat doen we samen met vervoerders, aannemers, ingenieursbureaus, kennis- en onderwijsinstellingen, leveranciers en start-ups. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers