ProRail voert extra inspecties uit op het spoor

Nieuws

14 mei 2021

ProRail voert momenteel extra inspecties uit op verschillende locaties in Nederland. Reden hiervoor is dat inspecteurs metingen van een 'meettrein' controleren. Bij deze inspecties moeten onze medewerkers mogelijk dicht bij het spoor in de buurt komen. Het treinverkeer kan dan tijdelijk worden stilgelegd in verband met de veiligheid.

Vertraging en herstel

 

De inspecties kunnen tot vertraging voor reizigers en goederentreinen leiden. Naar aanleiding van deze inspecties kan het ook voorkomen dat het treinverkeer wordt stilgelegd om herstel uit te voeren. Dit is momenteel tussen Ede-Wageningen en Driebergen-Zeist het geval.

Meettreinen en inspecteurs

Het Nederlandse spoor wordt structureel in de gaten gehouden om de veiligheid te waarborgen. Nederland kent zeer strenge normen waaraan de spoorveiligheid moet voldoen. Controles daarop vinden voornamelijk plaats vanuit 'meettreinen'; treinen met speciale apparatuur die iedere dag in verschillende regio’s over het spoor rijden. Wanneer een 'meettrein' heeft geconstateerd dat de ligging van het spoor moet worden verbeterd, plant ProRail in samenwerking met een spooraannemer werkzaamheden in om het spoor te onderhouden.

Naast 'meettreinen' heeft ProRail ook inspecteurs in dienst die het spoor met 'het blote oog' controleren. Hoewel de 'meettreinen' erg precies meten, kunnen die inspecties ook leiden tot het inplannen van onderhoudswerkzaamheden.

Extra controle

Naar aanleiding van nieuwe resultaten van 'meettreinen', die voor ons onvoldoende duidelijkheid geven over de staat van het spoor op bepaalde specifieke plekken, doen inspecteurs een extra fysieke inspectie. Hierbij worden de meetresultaten vanuit de treinen vergeleken met de resultaten van deze inspecties met het blote oog, zodat we een goede inschatting kunnen maken wanneer er eventueel onderhoudswerkzaamheden moeten plaatsvinden.

Check een reisplanner

Er vinden inspecties plaats door het hele land. De inspecteurs bepalen ter plaatse of zij ook dichtbij of op het spoor moeten controleren. Wanneer dat zo is, staakt ProRail tijdelijk het treinverkeer voor de veiligheid van onze medewerkers. We verwachten dat dit bij veel situaties niet hoeft, maar kunnen nog niet precies vertellen waar tijdelijk geen treinen kunnen rijden. Het kan voorkomen dat de inspecteur beslist om het spoor meteen te gaan onderhouden. Dan kunnen er geen treinen rijden totdat de spooraannemer dit onderhoud heeft gedaan.

We raden reizigers aan de reisplanner van je vervoerder extra goed in de gaten te houden voor vertrek.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers