ProRail zet extra BOA's in bij spoorwegovergangen

Nieuws

29 april 2020

ProRail roept iedereen op om extra alert te blijven bij spoorwegovergangen en heeft extra BOA’s ingezet om hier te surveilleren. De oproep komt omdat NS vanaf woensdag 29 april extra intercity’s heeft toegevoegd aan de bestaande basisdienstregeling. Daarmee wordt het weer wat drukker op het spoor en dus ook op de spoorwegovergangen. Dat vergroot de kans op incidenten.

Oversteken was nog nooit zo rustig

Vanwege de coronacrisis hebben alle reizigersvervoerders hun dienstregeling aangepast en zijn met minder treinen gaan rijden. Met de treinen die nog wel rijden, kunnen zij mensen met een vitaal beroep wel gewoon vervoeren.

Doordat er veel minder treinen rijden is het ook een stuk rustiger op bewaakte, maar ook op onbewaakte overwegen. Dit kan voor gewenning zorgen bij overstekend verkeer. Die gewenning is een potentieel gevaar nu er weer meer treinen gaan rijden.

Extra controle

ProRail zet extra BOA’s in om het gedrag van overstekend verkeer goed te monitoren en  verkeersdeelnemers te waarschuwen voor de gevaren van een spoorwegovergang. Zij zijn in herkenbare auto’s aanwezig bij verschillende overwegen om een oogje in het zeil te houden.

ProRail plant naadloos in

Het veranderen van een dienstregeling bij één van de meer dan veertig reizigers- of goederenvervoerders betekent dat ProRail moet zorgen dat deze verandering goed past op het spoor. Onze capaciteitsplanners en treinverkeersleiders zorgen ervoor dat al deze dienstregelingen naadloos in elkaar passen. 

Omdat er meer treinen gaan rijden, zijn er ook meer treinverkeersleiders nodig op de verkeersleidingsposten. ProRail heeft ervoor gezorgd dat ook die extra medewerkers veilig kunnen werken - met inachtneming van de maatregelen van het RIVM - door bijvoorbeeld schermen te plaatsen tussen de verschillende werkplekken als dat nodig is.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers