Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Puzzel gelegd voor entree en fietsenstalling station Dordrecht

Nieuws

28 oktober 2021

ProRail kan van start met de bouw van een nieuwe stationsentree met een fietsenstalling over twee verdiepingen aan de parkzijde van station Dordrecht. De realisatieovereenkomst is getekend. Om dit moment te vieren, legden Helga Cuijpers, regiodirecteur bij ProRail, wethouder Rik van der Linden en gedeputeerde Frederik Zevenbergen letterlijk de puzzelstukken in elkaar.

Toekomstbestendig

Helga Cuijpers is enthousiast: “ProRail verbindt, verbetert en verduurzaamt. En dat doen we zeker in dit project. De nieuwe stationsentree met fietsenstalling biedt straks echt een kwalitatief hoogwaardige verbinding tussen Weizigtpark, binnenstad en regio. Reizigers kunnen straks veel makkelijker hun fiets parkeren. Dat voorkomt verrommeling en het maakt reizen met de trein extra aantrekkelijk. We gaan de nieuwe entree bouwen met circulaire materialen en er komen zonnecellen op het dak voor de energievoorziening. Zo zorgen we voor een toekomstbestendige en duurzame oplossing.” 

 • Helga Cuijpers, regiodirecteur bij ProRail, wethouder Rik van der Linden en gedeputeerde Frederik Zevenbergen leggen de puzzelstukken in elkaar
  Helga Cuijpers, regiodirecteur bij ProRail, wethouder Rik van der Linden en gedeputeerde Frederik Zevenbergen leggen de puzzelstukken in elkaar
 • Zo ziet het station er nu uit aan de parkzijde
  Zo ziet het station er nu uit aan de parkzijde
 • De nieuwe stalling voorkomt verrommeling
  De nieuwe stalling voorkomt verrommeling
 • Zo komt de nieuwe stationsentree met stalling eruit te zien
  Zo komt de nieuwe stationsentree met stalling eruit te zien
 • De luifel wordt voorzien van zonnecellen
  De luifel wordt voorzien van zonnecellen
 • Er is ruimte voor meer dan 2.000 fietsen
  Er is ruimte voor meer dan 2.000 fietsen

2.011 fietsen

De nieuwe stationsentree biedt straks plaats aan 2.011 fietsen, verdeeld over twee verdiepingen. Op de begane grond kunnen treinreizigers in, uit en overstappen. Ook komen hier fietskluizen en stallingsplaatsen voor brommers en bak- en kratfietsen, plus de mogelijkheid voor een toekomstige stationswinkel met opslagruimte.

Op de tweede laag komt stallingsruimte voor ruim 1.700 fietsen. “Steeds meer mensen ontdekken dat de combinatie OV en fiets een heel aantrekkelijke, gezonde én duurzame manier van reizen is,” aldus Zevenbergen. “Daarom investeren wij in het fors uitbreiden van het aantal fietsenstallingen bij stations, in heel Zuid-Holland. Ik ben dan ook heel blij met deze uitbreiding bij station Dordrecht!” 

Uitnodigend en duurzaam

De nieuwe stalling krijgt een open en uitnodigende uitstraling. Je hoeft niet lang te zoeken waar je je fiets kan plaatsen. Er wordt een systeem aangebracht waardoor je in een oogopslag de vrije plekken ziet. In het glazen dak zijn zonnecellen opgenomen, zodat het station kan voorzien in de eigen energiebehoefte.

Een kwalitatief hoogwaardige verbinding tussen Weizigtpark, binnenstad en regio.

Helga Cuijpers regiodirecteur bij ProRail

Eerste stap

De nieuwe fietsenstalling is de eerste stap in de totale gebiedsontwikkeling die de gemeente Dordrecht voor de Spoorzone voor ogen heeft. Rik van der Linden: “Het is het startsein voor een complete facelift van dit gebied. We maken het Weizigtpark nog mooier. We verbeteren de wegen, fiets- en wandelpaden en zorgen zo voor een snelle en prettige manier om van en naar het station te komen. Met straks studenten- en jongerenhuisvesting om de hoek. De nu nog rommelige achterkant, maakt plaats voor een prachtige parkzijde van station Dordrecht. Met een uitstraling die recht doet aan deze unieke plek. Waar anders in Nederland stap je vanuit de trein zo het park in?"

Start bouw

De aanbesteding voor de aannemer die de realisatie kan uitvoeren, gaat binnenkort van start. Het streven is om in het derde kwartaal van 2022 te kunnen starten met de bouw. Het project is een cofinanciering tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeente Dordrecht, Drechtsteden en provincie Zuid-Holland.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers