R.J. Cammocktunnel geopend

Nieuws

24 maart 2022

Op donderdag 24 maart is de R.J. Cammocktunnel bij de Hulzerdijk in Almen feestelijk geopend. De opening van de tunnel vormt het sluitstuk van het NABO-project in de gemeente Lochem. De tunnel, die een niet actief beveiligde overweg vervangt, is vernoemd naar de Nieuw-Zeelandse piloot Raymond J. Cammock.

Opening

Deze piloot is tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen in de omgeving van Almen. Bij de opening waren acht familieleden uit Nieuw-Zeeland aanwezig. Ook staatssecretaris Vivianne Heijnen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat was aanwezig bij de opening.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen: “Ik wil een veiliger spoor en om dat te bereiken worden 180 onbeveiligde overwegen voor het einde van 2023 opgeheven of beveiligd. Het is te riskant voor weggebruikers om zelf te beoordelen of je het spoor kan oversteken. Treinen rijden hard en daarom is het moeilijk in te schatten of dat veilig kan. Ik ben heel blij dat de onbewaakte overwegen in de gemeente Lochem tot het verleden behoren.”

Ik ben heel blij dat de onbewaakte overwegen in de gemeente Lochem nu tot het verleden behoren.

Vivianne Heijnen staatssecretaris bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Lochem NABO-vrij

De gemeente Lochem telde acht Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO). In nauwe samenwerking met de betrokken partijen is naar oplossingen gezocht. Het project is gezamenlijk gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Gelderland en de gemeente Lochem. Zes NABO zijn opgeheven, één is beveiligd met een AHOB-installatie en één werd vervangen door een tunnel.

Wethouder Erik-Jan de Haan van de gemeente Lochem: “Als wethouder van verkeer vind ik het uitermate belangrijk dat we op en rond het spoor veiligheid hebben gecreëerd. Ik hoop dat veel gemeenten ons voorbeeld gaan volgen.”

  • Regiodirecteur ProRail Dorothé Wennekendonk en ProRail-woordvoerder Aldert Baas
  • Staatssecretaris Vivianne Heijnen in gesprek met familie Cammock
  • Het gezelschap op weg naar de officiële opening
  • Naast de tunnel werd ook een informatiebord geopend.

NABO-programma 

ProRail en het ministerie van hebben samen de ambitie om voor eind 2023 alle 180 openbaar toegankelijke NABO op het reizigersnet op te heffen of te beveiligen. Het opheffen en beveiligen hiervan is van belang voor de veiligheid van het verkeer. Ook vervoerders Keolis (Zutphen-Hengelo), NS ( Zutphen-Deventer) en Arriva (Zutphen-Winterswijk) profiteren van meer veiligheid op het spoor. Met omwonenden, wegbeheerders en recreatieve belangenorganisaties kijkt ProRail naar mogelijkheden om een overweg op te heffen. Op dit moment is de helft van alle openbare NABO aangepakt en liggen we op schema.

Dorothé Wennekendonk, regiodirecteur ProRail: “We hebben weer een grote stap hebben gezet in het NABO-programma. We hebben maar liefst acht NABO opgeheven of beveiligd. Bij de oplossingen hebben we rekening gehouden met het gebruik en de omgeving van de overwegen.”

Bekijk: Bijzondere opening R.J. Cammocktunnel

Historische omgeving

De omgeving van Almen kent een rijke historie. In oktober 1944 namen geallieerde jachtvliegtuigen een Duitse munitietrein onder vuur. Piloot Raymond J. Cammock werd hierbij zelf beschoten en geraakt. Hij boorde zijn vliegtuig in de laatste wagon van de trein en kwam om het leven.

Tijdens de werkzaamheden in Almen zijn resten van het vliegtuig en munitie gevonden rondom het spoor. Zo hebben we kunnen achterhalen wat er in de zomer van 1944 is gebeurd en wat voor heldendaad de Nieuw-Zeelandse piloot heeft verricht die dag. Eerder verscheen er al een nieuwsbericht over dit bijzondere verhaal op deze website.

Podcast

Het verhaal van Raymond J. Cammock is opgetekend en tot leven gekomen in een de eerste aflevering van de podcast-serie Oud nieuws. In De slag om het Twentekanaal vertelt Joost Prinsen over de laatste missie van de piloot en Almen in oorlogstijd.

Ga naar de podcast

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers