Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Recordaantal reizigers van en naar Zandvoort

Nieuws

28 augustus 2023

Het was een komen en gaan van Sprinters dit weekend in Zandvoort. Elke 4 á 6 minuten reed er een trein binnen én vertrok er eentje. Dat alles om dagelijks gemiddeld 40.000 fans van de Dutch Grand Prix naar het circuit te brengen. En weer naar huis. Op zondag waren het er zelfs meer dan 50.000: een record. “Dit is echt iets om trots op te zijn.”

Samenwerking cruciaal

“Hoewel we dit voor het derde jaar op rij doen, blijft het spannend en dus ook te gek dat het goed gaat”, zegt Harro Homan, regiodirecteur Randstad Noord bij ProRail terwijl er weer een trein het Zandvoortse station komt binnenrijden. “Hier gaan maanden en maanden voorbereiding aan vooraf, door elf verschillende afdelingen van ProRail. Van IT-ers tot monteurs aan het spoor, en van dienstregelingsbouwers tot treinverkeersleiders en communicatie. En dan tel ik de collega’s van NS nog niet eens mee. Samen zorgen we ervoor dat dit weekend zo soepel mogelijk verloopt. En dat is ook dit jaar weer gelukt, met een recordaantal reizigers. Dat is écht iets om trots op te zijn.”

Kleine hick-ups bleven klein

Omdat er zoveel treinen per uur reden, kan de kleinste verstoring invloed hebben op het treinverkeer. Op vrijdagavond werd een fiets op het spoor gelegd door onverlaten. Incidentenbestrijders van ProRail waren snel ter plaatse waardoor het treinverkeer maar kort gehinderd werd. Harro: “Zo zie je maar weer: je kunt denken dat je op álles en alles voorbereid bent, en dan vragen sommige situaties alsnog om improvisatie. Dat is hier heel goed gelukt!”

Op zondag reisden meer dan 50.000 reizigers via station Zandvoort
Op zondag reisden meer dan 50.000 reizigers via station Zandvoort

Ook Mistery Land verliep goed

Dit jaar viel de Dutch Grand Prix voor het eerst samen met een ander groot evenement in de buurt: Mistery Land. “Dit was wel even schrikken vorig jaar. Maar uiteindelijk kwamen de reizigersstromen niet gelijktijdig in de treinen terecht, dus viel het goed te combineren,” aldus Harro.

Op naar 2024

Intussen weten we dat de Dutch Grand Prix volgend jaar op 23, 24 en 25 augustus Zandvoort aandoet. Harro: “Daarop gaan we ons natuurlijk weer goed voorbereiden, en alles wat we dit jaar weer geleerd hebben nemen we mee. Voor nu een pluim voor iedereen die zich heeft ingezet tijdens deze dagen. We gaan nagenieten van een succesvol raceweekend. En ja, ook vanwege de winst van Max natuurlijk.”

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers