Rijp op bovenleiding raakt Zwolle

Nieuws

31 januari 2021

Het treinverkeer rond Zwolle had in de ochtend van zondag 31 januari te kampen met hinder door ijs op de bovenleiding. Hierdoor reden er minder treinen tussen Amersfoort en Zwolle. Schraaptreinen hebben de bovenleidingen op dit traject schoongeveegd waardoor het treinverkeer weer kan worden gestart.

Spanning

Door ijs op de bovenleiding kunnen treinen niet voldoende spanning krijgen om te rijden. Daarom rijdt ProRail in de nacht op veel trajecten met lege treinen om de bovenleiding ijsvrij te houden. Hiermee kunnen we veel storingen voorkomen, maar helaas niet alle storingen. Zo strandden in de ochtend van zondag 31 januari twee treinen bij Zwolle.

 

 

Incidentenbestrijders

Een trein, waar geen reizigers in zaten, kon na een half uur weer doorrijden naar station ‘t Harde. Rond 9:45 uur kon deze trein vervolgens naar station Zwolle rijden. In de andere gestrande trein zaten vier reizigers die we om 9:00 uur per bus hebben geëvacueerd. Dat gebeurde onder begeleiding van incidentenbestrijders van ProRail. Ook deze tweede trein kon uiteindelijk weer terugrijden naar Zwolle. Dat gebeurde rond 10:00 uur.

Schraaptreinen

Tussen Amersfoort en Zwolle hebben we in samenwerking met NS schraaptreinen laten rijden. Deze treinen zijn beter bestand tegen de rijp en hebben met hun stroomafnemer het ijs van de bovenleiding weten te krijgen. In de loop van de ochtend zette bovendien dooi in. De treindienst kon vanaf 11:00 uur weer worden gestart. Het duurt dan altijd nog even voordat alles weer rijdt volgens de reguliere dienstregeling. Raadpleeg daarom een reisplanner voor vertrek.

Winters weer

ProRail bereidt zich ieder jaar weer voor op de winter. Al kort na de zomer beginnen we met de eerste maatregelen, zoals het controleren van de wisselverwarming en de anti-icing installaties. Lees hier meer over hoe ProRail zich voorbereidt op winters weer.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers