Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het treinverkeer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in het openbaar vervoer moet stoppen. ProRail ondersteunt dit protest.

Lees meer

Levensechte crisisoefeningen in spoortunnel Delft

Nieuws

14 maart 2024

"Ik zit in de trein naar Delft en we staan stil in de spoortunnel. Stuur alsjeblieft snel de politie. Er zijn twee mannen die op iedereen in de trein schieten." Je hoopt dat het nooit gebeurt, maar als het zich voordoet, dan wil je dat de hulpdiensten daarop voorbereid zijn en weten wat ze moeten doen. Dat is precies wat de hulpdiensten van de regio Haaglanden vorige week in de spoortunnel van Delft oefenden.

Verschillende hulpdiensten

Van 5 tot en met 8 maart waren er vier dagen lang crisisoefeningen in de spoortunnel in Delft. In het tunneldeel dat nog niet in gebruik is voor treinverkeer wel te verstaan, de nieuwe sporen 3 en 4. Iedere dag oefenden zo’n 150 mensen met elkaar: brandweer en ambulancedienst Haaglanden, politie-eenheid Delft, GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie Regio) Haaglanden, Rode Kruis Noodhulpteam, HADOKS (Haaglandse dokters) en Gemeenschappelijke Meldkamer Den Haag. Ze werkten samen met ProRail Incidentenbestrijding en NS. Figuranten en Lotus-patiënten zorgden ervoor dat de situaties levensecht waren.

 • De ondersteunende groep benadert de trein
  De ondersteunende groep benadert de trein
 • De dader is vastgenomen
  De dader is vastgenomen
 • Brandweer overlegt voordat ze de trein instappen
  Brandweer overlegt voordat ze de trein instappen
 • Brandweer vervoert gewonden via de andere spoortunnel
  Brandweer vervoert gewonden via de andere spoortunnel
 • De slachtoffers worden verzorgd
  De slachtoffers worden verzorgd
 • Burgemeester Marja van Bijsterveldt van gemeente Delft en regiodirecteur ProRail Helga Cuijpers krijgen toelichting over de oefening
  Burgemeester Marja van Bijsterveldt van gemeente Delft en regiodirecteur ProRail Helga Cuijpers krijgen toelichting over de oefening

Unieke kans

Een keer per jaar organiseren de hulpdiensten een grootschalige oefening als deze. Het is niet altijd makkelijk om daar een geschikte locatie voor te vinden. Maar daar bood de spoortunnel in Delft een unieke kans. In tunnelbuizen 3 en 4 heeft ProRail twee nieuwe sporen aangelegd. Die zijn inmiddels klaar voor gebruik, maar nog niet ín gebruik omdat hier de komende maanden nog volop getest wordt.

Daardoor was er gelegenheid voor de hulpdiensten om te oefenen hoe ze hier in geval van calamiteiten veilig kunnen handelen. Deze kennis helpt de Veiligheidsregio bovendien om de burgemeester van Delft te adviseren. Zij zal om dit advies vragen op het moment dat wij de spoortunnel gereed melden. De deelnemers van de oefening waren zeer tevreden over de afgelopen dagen. Er is heel hard gewerkt, en heel veel geleerd.

Bekijk: De crisisoefeningen in de spoortunnel Delft

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers