Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Samen testen en doen: ERTMS Center Amersfoort feestelijk geopend!

Nieuws

6 november 2018

Onder leiding van Karel van Gils, directeur Assetmanagement van ProRail, werd het ERTMS Center op maandag 5 november feestelijk geopend. In het bijzijn van honderd gasten uit de spoorsector werd in de simulator de eerste trein 'onder ERTMS' van Lelystad naar Zwolle gereden.

Testen van technieken

Railcenter is dé plek waar de komende tijd de nieuwe ERTMS-technieken uitgebreid getest, beproefd en verbeterd worden. Dat gebeurt, net als tijdens de opening, samen met alle betrokken partijen: van leverancier tot gebruiker en van ProRail tot vervoerders. We werken op één centrale plek samen om tot de beste resultaten te komen.         

Slim investeren en blijvend vernieuwen

Vóór het feestelijke openingsmoment spraken Mark Frequin (DG Mobiliteit), Anne Hettinga (CEO Arriva Nederland) en Pier Eringa (CEO ProRail) kort over de ambities op het spoor. De overheid, ProRail en de vervoerders zijn het over één ding in ieder geval eens: we moeten blijvend innoveren en investeren in mobiliteit op het spoor. De vraag naar duurzame mobiliteit neemt immers de komende jaren fors toe. En dus blijft vernieuwen en slim investeren nodig, in Nederland én in Europa.

Platform

Met de invoering van ERTMS zetten we een belangrijke stap in de digitalisering van het spoor. Wim Knopperts (programmadirecteur ERTMS) vindt dat de sleutel voor deze complexe opgave vooral ligt in de samenwerking. Met de komst van het ERTMS Center is er een plek waar die samenwerking ook concreet mogelijk wordt gemaakt. 

ERTMS in het kort

Het Europese treinbeveiligingssysteem ERTMS biedt op termijn aanzienlijke verbeteringen ten opzichte van het huidige ATB-systeem (automatische treinbeïnvloeding), dat uit de jaren zestig stamt. Met ERTMS wordt het spoor gedigitaliseerd. De machinist ziet straks in zijn trein op een scherm wat hij wel en niet kan doen. De trein ‘communiceert’ via ICT met de baan. Daardoor kan de remweg bijvoorbeeld veel nauwkeuriger berekend worden, wat meer ruimte geeft op het spoor.

'Slimmere' trein

Ook de veiligheid en punctualiteit gaan omhoog dankzij ERTMS. We maken de trein 'slimmer' zodat er minder treinbeveiligingsapparatuur in het spoor hoeft te zitten. Daardoor is er minder onderhoud aan het spoor nodig. Dit vergroot de capaciteit en vermindert de hinder voor reizigers. Met ERTMS heeft Europa straks één standaard voor treinbeveiliging. Met als gevolg dat reizigers- en goederentreinen makkelijker grenzen over kunnen gaan.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers