Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Sein op groen voor de vernieuwing van station Alkmaar Noord

Nieuws

13 december 2019

Station Alkmaar Noord ondergaat de komende jaren een volledige metamorfose. Donderdag 12 december ondertekende ProRail de overeenkomsten met de gemeente Alkmaar, NS en K_Dekker bouw & infra, die de nieuwbouw mogelijk maken.

Het veertig jaar oude stationsgebouw en de perrontunnel van station Alkmaar Noord zijn verouderd. Het station voldoet zonder liften niet langer aan de toegankelijkheidseisen voor mindervalige reizigers. De perrontunnel krijgt nu twee glazen liften naar de perrons. Er komen ook royale perronoverkappingen met daaronder glazen wachtruimtes.

Moderne uitstraling

Op het dak plaatsen we zonnepanelen, die ruim 90 procent van het jaarlijkse verbruik van dit station op zullen wekken. In het stationsgebouw en de perrontunnel plaatsen we bovendien energiezuinige ledverlichting. De stationswinkel krijgt een nieuwe plek bij de huidige fietsenstalling. Het nieuwe stationsgebouw voor Alkmaar Noord is, evenals station Alkmaar, ontworpen door architectenbureau VenhoevenCS en krijgt dezelfde lichte en moderne uitstraling. 

Breder perspectief

Wethouder Marcel van Zon plaatst het toekomstige station als eyecatcher van het stationsplein in een breder perspectief: “De vernieuwing van het station Alkmaar Noord is een belangrijke impuls voor de ontwikkeling van de totale stationsomgeving. De gemeente maakt daarom in 2020 samen met de provincie, betrokken partijen en omwonenden een ontwikkelvisie voor het stationsgebied. Het blijft dus niet alleen bij het nieuwe station”, aldus Van Zon. Irma Winkenius, regiodirecteur NS is vooral te spreken over de samenwerking tussen gemeente, ProRail en NS.

Vliegwiel

Een belangrijk thema tijdens de ondertekening is dat het Programma Toegankelijkheid op station Alkmaar als vliegwiel heeft gediend om niet alleen een toegankelijker, maar ook een mooier en veiliger station maken. Kees Rutten, regiodirecteur ProRail: “Een veertig jaar oud station als Alkmaar staat niet altijd bovenaan op de agenda. Het is daarom belangrijk dat, als de kans zich voordoet, je deze ook aangrijpt. Daar hebben we elkaar bij nodig en dat hebben we dan ook samen gedaan.”

Wandelen door het toekomstige station

Tijdens de ondertekeningsbijeenkomst konden de aanwezigen met behulp van een virtual reality-bril een sprong in de tijd maken. Francine van der Meer van de WMO Raad Alkmaar en wethouder Marcel van Zon liepen door het virtuele vernieuwde station en via de schermen was de wandeling voor iedereen te volgen.

De voorbereidingen voor de vernieuwing van station Alkmaar Noord duren tot in de zomer. De werkzaamheden nemen daarna naar verwachting een jaar in beslag, tot zomer 2021.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers