Sluiting overgang in Horst aan de Maas

Nieuws

23 juli 2021

ProRail sluit de spoorwegovergang Sint Jansweg in Horst aan de Maas af voor gemotoriseerd verkeer. Dat heeft ProRail in goed overleg met de gemeenten Venlo en Horst aan de Maas besloten. De aanpassingen aan deze overweg zouden in eerste instantie meegenomen worden in de vernieuwing van de Maaslijn. Mede door een recent ongeval op de overweg besloten de betrokken partijen de overweg eerder te sluiten via een tijdelijke maatregel. In 2024 wordt het definitief ingericht.

Legoblokken

Met het plaatsen van 'legoblokken' heeft ProRail regiodirecteur Dimitri Kruik de spoorwegovergang in Horst aan de Maas afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dat deed hij samen met de wethouders Sjors Peeters (Venlo) en Eric Beurskens (Horst aan de Maas).

De sluiting zou eigenlijk meegenomen worden in de vernieuwing van de Maaslijn. Maar mede door een recent ongeval op de overweg besloten de betrokken partijen de overweg eerder te sluiten. Hij blijft wel open voor voetgangers en fietsers. Bij de aanpassingen aan de Maaslijn zullen de legoblokken weer verwijderd worden en komt er een tijdelijke maatregel.

 • De overgang blijft wel te gebruiken door voetgangers en fietsers
  De overgang blijft wel te gebruiken door voetgangers en fietsers
 • De 'legoblokken' worden geplaatst bij de overgang
  De 'legoblokken' worden geplaatst bij de overgang
 • Dimitri Kruik (regiodirecteur ProRail), Sjors Peeters (wethouder gemeente Venlo) en Eric Beurskens (wethouder gemeente Horst aan de Maas) bij de overgang
  Dimitri Kruik (regiodirecteur ProRail), Sjors Peeters (wethouder gemeente Venlo) en Eric Beurskens (wethouder gemeente Horst aan de Maas) bij de overgang
 • De spoorwegovergang in Horst aan de Maas is nu afgesloten voor gemotoriseerd verkeer
  De spoorwegovergang in Horst aan de Maas is nu afgesloten voor gemotoriseerd verkeer

Gemeenten

De wethouder van Venlo is tevreden. “Ik ben erg blij dat we in snel tempo en in goed overleg met alle partijen de spoorwegovergang hebben weten te sluiten. De veiligheid van iedereen moet altijd bovenaan staan.”

Wethouder van Horst aan de Maas Eric Beurskens vult aan: “Ook wij vinden het belangrijk dat er veilig gebruik gemaakt kan worden van overwegen. Recent zijn we, door de aanrijding op de overweg met een vrachtwagen, erop gewezen dat onbeveiligde overwegen niet meer passen bij het door ons gewenste niveau van veiligheid. Vandaar dat we ProRail toestemming hebben gegeven om ook een van de laatste onbeveiligde overwegen in onze gemeente te sluiten.”

Het liefst hebben wij, als spoorbeheerder, helemaal geen overwegen meer.

Dimitri Kruik regiodirecteur bij ProRail

Veiligheid verbeteren

Dat de overweg nu al wordt afgesloten, komt mede door een ongeval eerder dit jaar. Daarbij botste een vrachtwagen op een trein. Gelukkig vielen daarbij geen slachtoffers, maar het was wel de reden om de handen ineen te slaan en de overweg versneld te sluiten. “ProRail streeft ernaar alle overwegen zo veilig mogelijk te maken,” aldus regiodirecteur Dimitri Kruik. “We kijken door het hele land naar manieren om de overwegveiligheid te verbeteren. Het liefst hebben wij als spoorbeheerder helemaal geen overwegen meer.”

Permanent

De sluiting van de overweg voor gemotoriseerd vervoer is permanent. Voertuigen gaan gebruikmaken van andere overgangen die daar geschikter voor zijn. Omwonenden zijn in de gelegenheid gesteld bezwaar te maken tegen deze sluiting. Dat is niet gebeurd. Ook een naastgelegen bedrijf is akkoord gegaan met de sluiting van deze overweg voor gemotoriseerd verkeer.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers