Spannende fase voor aanbesteding ERTMS

Nieuws

22 september 2020

Er begint een boeiende en uitdagende periode voor ERTMS. Vijf systeemleveranciers hebben eind vorige week het aanbestedingsdossier ontvangen voor het digitale besturings- en beveiligingssysteem ERTMS. Daaruit worden er de komende periode twee geselecteerd. De omvangrijke aanbesteding heeft een waarde van honderden miljoenen euro's.

Van levensbelang voor Europa

Het gaat om de inschrijvingsfase voor het CSS (Central Safety System) ERTMS. John Voppen (CEO ProRail) gaf 17 september in het Spoorwegmuseum in Utrecht de aftrap voor de nieuwe aanbestedingsfase.

Voppen onderstreepte het belang van de aanbesteding: “De invoering van ERTMS is van levensbelang voor het spoor én voor Europa. Niet invoeren is geen optie, het is noodzakelijk, we moeten met de tijd mee. Het huidige systeem is gebaseerd op oude analoge techniek. Met ERTMS gaan we treinen digitaal besturen en beveiligen. Ze kunnen dan sneller en veilig dichter achter elkaar rijden.” Hij vervolgt: 'De aanbesteding van het digitale systeem voor ERTMS is nu echt van start. Een spannend moment, ook voor de systeemleveranciers. Over ruim een jaar zullen we weten wie de finish heeft gehaald.'

Bekijk: CEO John Voppen vertelt over het historisch belang van het spoorbeveiligingssysteem ERTMS

Huwelijk

'We zoeken een serieuze partner voor lange tijd, het lijkt op een huwelijk” zegt Voppen. “Het gaat hier om een contract van tientallen jaren. Met een stevige ICT-component. En dat vraagt van iedereen om een flexibele houding, want we weten niet hoe de IT-techniek zich ontwikkelt. Ik ben reuze benieuwd wie het straks gaat worden.”

Als de aanbesteding CSS volgens plan verloopt ligt er voor over ruim een jaar een contractondertekening in het verschiet. Een moment om naar uit te kijken. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers