Spoorweg­overgang Zaandijk wordt aangepakt

Nieuws

12 maart 2019

Het wordt drukker op het spoor én op de weg. In Noord-Holland is de spoorwegovergang 'Guisweg' bij station Zaandijk/Zaanse Schans een verkeersknelpunt. Maar dat wordt opgelost. Op 13 maart 2019 hebben de bestuurders van Rijk en regio besloten geld beschikbaar te stellen om het gebied veiliger en beter bereikbaar te maken.

Meer treinen, meer auto's

De kruising van de Guisweg in Zaandijk met het spoor en de Provincialeweg is al jaren een knelpunt voor zowel fietsers als autoverkeer. De directe omgeving van de spoorwegovergang is onoverzichtelijk en de vormt een barrière voor auto’s, fietsers en voetgangers. Het grote aantal treinen op het traject Amsterdam – Alkmaar zorgt voor lange wachttijden voor fietsers en automobilisten. Omdat het aantal reizigers toeneemt, ook door toeristen van en naar de Zaanse Schans, en het groeiende aantal inwoners van de regio Zaanstad zal de hoeveelheid treinen op het traject in de toekomst toenemen.

Ongelijkvloerse kruising

In 2018 is verkend wat de mogelijkheden zijn voor de herinrichting van het gebied rondom station Zaandijk Zaanse Schans, inclusief oplossingsrichtingen voor het knelpunt bij de spoorwegovergang. De mogelijkheden die nu in schets verkend zijn, geven een idee van de haalbaarheid en de bandbreedte van de investeringskosten. Uit de verkenning blijkt een ongelijkvloerse kruising zowel qua effect als investering het best én het meest haalbaar. Daarbij blijft het spoor liggen en loopt er een weg onderdoor – hetzij op een andere plek dan de huidige Guisweg. Op 13 maart zijn met de bestuurders van de verschillende partners afspraken gemaakt over het reserveren van een financiële bijdrage voor een haalbare oplossing. Daarmee komt een oplossing voor het gebied – na vele studies in het verleden – daadwerkelijk een stap dichterbij.

Hoe verder?

De planstudie start medio 2019. Tijdens de planstudie wordt nauwkeuriger en gedetailleerder onderzocht wat de kansrijke mogelijkheden zijn. De planstudie loopt naar verwachting tot de zomer van 2021. De omgeving, waaronder omwonenden, sportclubs en bedrijven, zal hierin nauw worden betrokken. Meer informatie daarover volgt rond de zomer van 2019.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers