Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Spoorwerk in Amsterdam in eerste weekend van april

Nieuws

25 maart 2022

In het weekend van 2 en 3 april wordt er op en rond station Amsterdam Centraal gewerkt aan het spoor. Er rijden dan geen treinen aan de oostkant van het station. Aannemer Strukton gaat in opdracht van ProRail onder meer een relaiskast verplaatsen op de Dijksgracht.

Kabels knippen

Het verplaatsen van de relaiskast is nodig omdat deze in de weg staat voor de bouw van de vrije kruising. Met de bouw van de vrije kruising wordt na de zomer van 2022 gestart. Op het spoor dat het weekend van 2 en 3 april buiten dienst is, worden tevens diverse andere werkzaamheden uitgevoerd.

Vanuit een relaiskast worden seinen en wissels aangestuurd, dus als deze verplaatst moet worden, ligt alles even plat. De kabels uit de kast worden geknipt, verlengd en verlegd onder de sporen door naar de andere kant van het spoor. De relaiskast en het betonblok onder de kast worden over vier sporen gehesen en op zijn nieuwe plek gezet. Daarna worden alle kabels weer aangesloten en wordt de kast uitvoerig getest vanuit de verkeersleidingspost.

Andere werkzaamheden

Naast het verplaatsen van de relaiskast zijn er nog andere werkzaamheden gepland. Zo wordt er onderhoud gepleegd aan de wissels op het Oosterdokseiland, direct ten oosten van het station. Er wordt op het buiten dienst zijnde spoor op veel plekken gewerkt door diverse aannemers.

Meer reizigers, meer treinen

De verwachting is dat het aantal reizigers op Amsterdam Centraal zal stijgen van 200.000 naar 275.000 per dag. Daarom is meer ruimte nodig voor reizigers. Op het station werken we aan het verbreden van de perrons, aan de stijgpunten, tunnels en een ondergrondse fietsenstalling. Door de bouw van de vrije kruising kunnen treinen elkaar makkelijker kruisen en kunnen meer treinen het station binnenrijden.

Er wordt in het weekend van 2 en 3 april gewerkt van vrijdagavond 23.00 uur tot maandagochtend 06.00 uur. Wil je reizen met de trein, raadpleeg dan een reisplanner.

Raadpleeg reisplanner

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers