Spoorwerk rondom Blauwkapel in Utrecht

Nieuws

25 mei 2022

Rondom het Hemelvaartsweekend wordt er flink gewerkt op de spoorlijn ten noorden van Utrecht. De bijzondere constructie van de gelijkvloerse kruising in Blauwkapel wordt verwijderd en op verschillende locaties zijn er ook spoorwerkzaamheden.

Gesaneerd en vervangen

Het werk start woensdagavond 25 mei en loopt tot maandagochtend 30 mei. De bijzondere gelijkvloerse kruising van Blauwkapel wordt gesaneerd en oude sporen en wissels worden vervangen. Ook wordt er gewerkt aan de treinbeveiliging. Op station Utrecht Overvecht wordt er gewerkt aan het straatwerk van het zijperron. Ter hoogte van de Maartensdijkseweg in Maartensdijk wordt er gewerkt aan de overweg. Het werk is nodig om het spoor, het station en de bijbehorende infra in optimale conditie te houden.

  • Bijzondere constructie van de bovenleiding van de gelijkvloerse kruising in Blauwkapel
    Bijzondere constructie van de bovenleiding van de gelijkvloerse kruising in Blauwkapel
  • De gelijkvloerse kruising bij Blauwkapel
    De gelijkvloerse kruising bij Blauwkapel

Bijzondere kruising Blauwkapel

De vaste, gelijkvloerse kruising in Blauwkapel is bijzonder. De bovenleiding is namelijk beweegbaar: wisselstellers kunnen de bovenleiding in de richting Hilversum – Utrecht Maliebaan op en neer bewegen. Als er een rijrichting wordt ingesteld gaan de wisselstellers om en door het stangenstelsel, zakt de beschermschoen in de rijdraad over de doorgaande rijdraad en kan de pantograaf van de trein kruisen. Marijke de Zwart, bouwmanager bij ProRail vertelt: “vanwege het intensieve onderhoud is besloten om het kruispunt te saneren, inclusief de beweegbare bovenleiding boven dit kruis’.

Bekijk: Korte video van de beweegbare bovenleiding

Werkzaamheden

Op de spoorlijn tussen de Bastionweg en de Kardinaal de Jongweg vindt er spoorvernieuwing plaats en er wordt een gedeelte van de overweg Kardinaal de Jongweg gesaneerd. Tevens zal de gemeente werken aan het asfalt van de weg. De overweg kan tijdens de werkzaamheden wel worden gebruikt maar wordt in gedeeltes afgesloten. Mogelijk ervaar je een wat langere wachttijd.

Van donderdagochtend 26 mei tot zaterdagochtend 28 mei zijn er werkzaamheden aan de bovenleiding op het traject tussen Utrecht Blauwkapel en Den Dolder. Bij Den Dolder vindt ook wisselvervanging plaats. De overweg Groenekanseweg in de Bilt en de overweg Dolderseweg bij Den Dolder zijn afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid door middel van bebording.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers