Spoorwerkers herstellen schade na noodweer

Nieuws

Gepubliceerd op 5 juni 2019 - Laatste update: 16 augustus 2020 15:32 uur

ProRail werkt met man en macht aan herstel van schade aan het spoorwegnet als gevolg van het noodweer dinsdagavond 4 juni. Door blikseminslag en omgevallen bomen viel het treinverkeer op zo’n twintig plekken stil. Bij het opstarten van de treindienst woensdagochtend waren daar nog een hand vol van over.

Update 17:00

Boom bij Twello van het spoor. De eerste trein tussen Apeldoorn en Deventer reed om 17:00. Alle storingen als gevolg van het noodweer dinsdagavond zijn daarmee verholpen.

Update 15:30

Storing bij Oud Heeze voorbij. Treinen rijden weer vanaf 15.45.

Update 15:00

De storing bij Kruiningen is opgelost.

Update 13:30

De noodweergerelateerde storingen bij Twello (boom op het spoor), Oud Heeze (boom op het spoor) en Kruiningen (seinstoring door blikseminslag) zijn nog niet opgelost. Spoorwerkers werken hard aan herstel. Het treinverkeer bij Helmond rijdt weer.

Bericht woensdagochtend 5 juni, 08:00

In Twello (Apeldoorn-Deventer), Oud Heeze (Eindhoven-Weert) en Helmond (Eindhoven-Venlo) liggen bomen op spoor of bovenleiding. Incidentenbestrijders van ProRail en spoorwerkers van de aannemer halen die weg met kraan en zaag. Daarna repareren spoorwerkers de bovenleiding. Bij Kruiningen (Kruiningen-Yerseke - Bergen op Zoom) is als gevolg van blikseminslag geen treinverkeer door een sein-wisselstoring.

Onweer

Het Nederlandse spoor heeft zo'n 100.000 keer per jaar te maken met blikseminslag. Bliksem raakt daarbij ook regelmatig direct of indirect het spoor. Meestal zorgen bliksemafleiders dat de treinen gewoon kunnen blijven rijden. Dit gaat niet op als de systemen van ProRail beschadigd raken door bliksem. Dan kan het voorkomen dat een  deel van het treinverkeer stilgelegd moet worden.

Aanpak na blikseminslag

Reparatie na een blikseminslag kost vaak veel tijd omdat monteurs alles moeten doormeten en onderdeel voor onderdeel moeten checken op schade. Daarom laat ProRail veel systemen dubbel draaien en zorgen we dat apparatuur maar een klein gebied bedient. Dat verkleint de kans op omvangrijke verstoringen. Heel soms zorgt een blikseminslag nog weken voor onverklaarbare storingen op het spoor. Wil je meer weten lees dan ons nieuwsbericht over spookstoringen na bliksem.

Storingsploegen en wegsleepdienst

Als zich storingen voordoen, staat ProRail klaar om ervoor te zorgen dat treinreizigers hun reis zo snel mogelijk kunnen hervatten. Onze ploegen zijn uitgerust met gereedschap om het spoor zo snel mogelijk vrij te maken van bomen of takken. Daarnaast staan er ook diesellocomotieven paraat die gestrande treinen weg kunnen slepen. Zo houden we het drukst bereden spoor van Europa aan de gang.

Check voor vertrek

Wij adviseren reizigers goed voorbereid op reis te gaan en voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers